Thriller

Forfatter: Rikard Spets

Forlag: Juritzen forlag

Norske Rikard Spets, en tidligere salgs – og markedssjef, satser høyt, meget høyt, innen en gammel sjanger: Spenningsromanen. Eller for å være mer spesifikk: Spenningsthrilleren. Språket og stilen hans er frisk og fargerik, det oser av litterær vitalitet her, selv om Spets iblant kan være noe sleivete i formuleringene sine.

Hovedpersonen, bipersoner og plot er innen samme univers som Alistair MacLean, Frederick Forsythe og Jan Guillou iblant beveget seg. Skal en trekke sammenligningene lenger tilbake, kan en føre opp H. Rider Haggard og John Buchan, også.

Hovedfiguren, den som får dynamikken til å fungere – og fungere høyt – er marinejegeren Angus Storm (et meget dekkende navn!). Han er leder av en internasjonal elitestyrke. Denne styrken settes på en spesiell sak: Al Qaida planlegger et kjernefysisk terrorangrep, et angrep som igangsettes for å oppfylle hva de tror er religiøse profetier. Dette er blant annet også koblet med visse oldtidsgåter.

Denne kokende og velbygde blandingen av militær action og religiøs fanatisme, er tro mot spenningsthrillerens konvensjoner. Iblant våger Rikard Spets faktisk også å utfordre konvensjonene, men ikke slik at de sprenges. Mye gjenkjenner en fra høytempererte actionfilmer: Tøffe soldater, skurker uten smålige hensyn, våpen, eksplosjoner.

La oss avrunde slik: For en som i tidligere tider har vært blodfan av både Alistair MacLean og Jan Guillou, åpner en gjerne en ny bok av Rikard Spets. Forlaget opplyser at han er i gang med både bok nummer to og tre.