Sjanger: Eventyr/familiefilm

Land: Norge 2014

Regi: Grethe Bøe-Waal

Manus: Grethe Bøe-Waal, basert på boken av Leif Hamre

Skuespillere: Nicolai Cleve Broch, Line Verndal, Kristofer Hivju, Kaisa Gurine Antonsen, Ida Leonora Valestrand Eike, Leonard Valestrand Eike

Aldersgrense: 7 år

Egnethet: Familie

«Operasjon Arktis» er et ambisiøst prosjekt med til tider vanskelige innspillingsdager i minusgrader, og en skuespillerkollega som er en isbjørn. Stort sett har filmen klart å oppfylle ambisjonene, og filmen byr i alle fall på noen av de vakreste naturbildene i år.

Uten å gå i for mange detaljer havner de tre søsknene Julia (Kaisa Gurine Antonsen), som er 13 år, og tvillingene Ida og Sindre (Ida Leonora og Leonard Valestrand Eik), som er 8 år, i et redningshelikopter som kjører til Halvmåneøya utenfor Svalbard.

Etter at øyas fangstmann blir fraktet bort av helikopteret, blir barna strandet der med kun en hund og en isbjørnfamilie til selskap. 13-åringen må plutselig bli den voksne, og som alle vet er ikke alltid småsøsken de letteste å ha med å gjøre. Det er for så vidt ikke isbjørner heller.

Tvillingene gjør en kjempejobb for de klarer kunststykket med å være rollen, kontra å spille den. De står også for de få morsomme scenene i filmen. Ellers er filmen overraskende mørk og skummel. Men det var kanskje på tide at vi fikk en ordentlig neglebiter for barn.

Råder likevel hele familien å gå sammen og la de aller minste bli igjen hjemme, for det er flere scener som kan virke direkte skremmende.

Det er definitivt barna som er stjernene i denne filmen. De voksne fungerer som halvgode statister, men filmen er absolutt verdt å se.