**Jay-Z

Hovedscenen kl. 22.15 mandag**

ARENDAL: En av verdens mest populære hiphopartister de siste ti årene har i sommer turnert med Mary J. Blige i USA. Til Europa kom han alene. Det gjorde ingenting, for da han dro en pen bunke av sine mest kjente og beste låter, kokte det ute blant folket i halvmørket på Tromøya.

Det blåste, det var kaldt, men Jay-Z sin rap og hiphop gjorde det litt varmere, og han fikk oss til å forstå hvorfor han er en av de største i sin sjanger. Etter konserten er det fortsatt grunn til å stille spørsmålet om han fortsatt også er den beste. Jay-Z er nok det!

Konserten med Kanye West under Quart i Bendiksbukta var en stor opplevelse. Snoop Dogg ga oss en ikke fullt så minnerik konsert samme sted. Jay-Z stiller i en egen klasse. Han gjør en lekker og tiltalende miks av kommersielle tricks og frodig hiphop med troverdighet. Han er stor på scenen, også. I natt eide han den i en time og 15 minutter.

Det gjør seg når Jay-Z kommer fra Brooklyn til Tromøya med et svært band, som blant annet inneholdt en blåserekke på tre mann. Den organiske og spilte musikken ble kjørt ut til folket sammen med samplede lydkulisser og rytmer. Av og til ble det litt for brutalt og pompøst, men aldri med lang varighet. Dynamikken var god, og kontrasten mellom det lette og det substansielle var påfallende sterk. Jay-Z har sterke meldinger i det ene øyeblikket og er en ren underholdningsartist i det neste.

Jay-Z drysset stjernestøv av sin autoritære artistskikkelse utover Hovepublikummet mens han strødde rundt seg med hitlåter. Han hyllet jentene og damene så ofte som det sømmet seg, og slo også et slag for Barack Obama.

Litt politikk altså, men konserten inneholdt mest uforbeholden moro fra en av verdens største artister. For de som var der, var nok dette en begivenhet til å huske lenge.

Foto: Scanpix