Da skapte hun filmhistorie ved å krysse beina i et politiforhør. Hun gjorde uten å ha truser på seg i en vanlig Hollywood-produksjon.

Nå bor Catherine Tramell i London. Og hun blir etterforsket i forbindelse med et dødsfall som kanskje er mistenkelig, kanskje ikke.

Psykiateren dr. Michael Glass (David Morissey) blir bedt om å evaluere henne som et ledd i etterforskningen. Det er utgangspunktet for både thrillerintrigen og filmen som sådan. For filmen, og dens forgjenger, påberoper seg å være thrillere, riktignok med sterkt erotisk tilsnitt.

Som thriller er dette vaklende. Filmen prøver å gjøre handlingen raffinert. Det er kun på overflaten, i konstruksjonen er den ikke raffinert. Den er et sjusk av en thrillerintrige som tillater seg selv å ha hull, løse kanter, digre omtrentligheter og guddommelige tilfeldigheter.

Hva erotikken angår: Filmen er full av Sharon Stones delvis nakne hud og tidvis nakne kvinnekjertler, pluss sekvenser med ordinært griseprat.

Grisepraten gjør en bare trett, og Sharon Stone føles i all sine meget selvbevisste attityder ikke sexy, selv om hun har alle ytre tegn på å være det.

Hun blir en skapning full av list, maktbegjær og begavet manipuleringsevne, ikke en kvinne full av ekte appetitt og drilsk lekelyst, erotisk sett. Hun gestalter et menneske som innehar alle kvinnens attributter og bevegelser, men hvis vesen og karakter mer minner om en iskald kriger. Hva det sexy angår: Se på Charlotte Ramplings katteøyne, det er{hellip} ja, det holder vel.

Regien har en utvendig smarthet, men den er helt dybdeløs, på alle måter.

Sharon Stone har en dreven teknikk som skuespiller, men hun får aldri vist noe av det klare talentet hun fikk gitt prov på i «Casino» (Oscar-nominert, der).

Engelske David Morrissey virker som om han er ubekvem her, som om han er fastlåst i sin trange rolle.

En vaklende film som thriller, en isboks som erotisk film.

Knut Holt

Basic Instinct 2

USA 2006

Regi: Michael Caton-Jones

Manus: Leora Barish, Henry Bean

Skuespillere: Sharon Stone, David Morrissey, Charlotte Rampling, David Thewlis