FILM

England/USA 2010

Regi: Ridley Scott

Manus: Brian Helgeland, Ethan Reiff, Cyrus Voris

Skuespillere: Russell Crow, Cate Blanchett, Mark Strong, Kevin Durand, Scott Grimes, Bronson Webb

Sensur: 11 år

Egnethet: Ungdom/voksen

Kanskje er myten om Robin Hood oppdiktet. Okke som, mange guttesinn, inklusive undertegnedes, har i en periode vært opptatt av den meget djerve fredløse i Sherwood-skogen, som skjøt pil og bue med olympisk treffsikkerhet, drillet den maktsyke sheriffen og som stjal fra de rike og ga til de fattige.

Denne filmen er atskillig mer historisk korrekt. Den forteller faktisk historien om hvordan bueskytteren Robin Longstride (Russell Crowe) ble den fredløse Robin Hood, ikke om hans mangslungne bedrifter som fredløs.

Vi får vite at Robin var på et ti år langt korstog ledet av Richard Løvehjerte (Danny Huston). At Richard Løvehjerte døde under et bakhold i Frankrike ved hjemkomsten fra korstoget. At hans bror John kom på tronen, om den ulmende uroen blant befolkningen, også adelen, og om aggresjonen fra Frankrike. Og om hvordan kongelig arroganse, politiske maktforskyvninger og helt alminnelig urettferdighet blant mennesker, skapte Robin Hood, den fredløse.

Det er en spektakulær film. Her mye larm og gny, mange store bevegelser, mange drabelige sammenstøt. Regissør Ridley Scott (blant annet ”Blade Runner” og ”Gladiator”) er både muskuløst hardtslående og detaljomhyggelig. Hans filmatiske penselstrøk fra 1155 føles troverdige: det jordfargede, skitten og søla er der.

Ridley Scott har håndplukket sine skuespillere, de gir alle formsikre og potente tolkninger. At Russell Scott kan spille helt, har han jo vist i ”Gladiator”. Artigere er det å se William Hurt som jarlen William Marshal og den nå 81-årige Max von Sydow som Sir Walter Loxley, tidligere svigerfar til djerve/ømme Marion (Cate Blanchett), hun som blir Robins kjæreste.

Men ikke søk etter et ibsensk drama bak de historiske linjene og under det drabelig visuelle. Det finnes ikke. Filmen er et ytre drama, den lever i det spektakulært billedmessige, ikke i det verbale og det finurlige, det finnes ikke sjatteringer i ”Robin Hood”.

Men for all del: En forlater salen historisk fornøyd og underholdningsmett. På den gode måten.