Hvis Espen Garriott (10) fortsetter å spille piano, kan det veldig godt hende vi får høre mer fra ham. Her spiller han Chopins "Regndråpepreludium". Foto: Tore André Baardsen
Teater Åkkas fra Flekkefjord leverte en parodi på mote og klesdesign. Inga Kjellesvig Hanssen, Ingjærd Bjurstrøm og Sunniva Kalleberg (14). Foto: Tore André Baardsen
Dance 4 fans fra Sirdal. Connie Andrea Ferrazzo (13), Ihne Ousdal (12), Julie Karin Josdal (12), Karina Ovedal (16), KIra Koopman (16), Marthe Liland (16) og Silje Haughom (14). Foto: Tore André Baardsen
Feedback fra Farsund med Iron Maiden-klassikeren "The Trooper". Johannes van der Hagen (14), Jonas Huseby (15), Mads Lundegaard (15), Martin Morsund (15), Silje Antonsen (14). Foto: Tore André Baardsen
Malene Isaksen (15) synger "Hallelujah" med Ørjan Madsen (19) på gitar. Foto: Tore André Baardsen
Rakel Pedersen (15) og Mona Rogstad (15) fra Søgne synger "Whem I'm gone/cupsong". Foto: Tore André Baardsen
Marielle Celine Samslått fra Sirdal hadde laget dette kunstinnslaget med tittelen "Tungt lesestoff". Foto: Tore André Baardsen
Anne May Førland fra Søgne sto bak kunstverket "Piggsko". Foto: Tore André Baardsen
F.v. Brage Halsnes fra Rogaland, Vilde Westland fra Telemark og Oda Helene Berg fra Sør-Trøndelag var utsendte observatører fra URG (Ungdommens Referansegruppe). Foto: Tore André Baardsen
Emma Linn Høgstøl (14) fra Vennesla sang og spilte trommer. Foto: Tore André Baardsen

— Vi vil gjerne at UKM skal bli den massemønstringen det har vært, og nå lurer vi på hvor bandene har blitt av, sier Inga Lauvdal.

Følg FVN Mandal på Facebook, klikk her!

Hun er koordinator for UKM i Vest-Agder, som lørdag avviklet fylkesmønstring i Buen i Mandal. Og selv om antallet deltagere kan ha gått ned ute i kommunene, er fylkesmønstringen alltid en velfylt parade. I år deltok i overkant av 200 ungdommer i 115 innslag innen scenekunst, film og kunst.

Av disse var 53 sceneinnslag, hvorav ni var musikkinnslag med flere enn to deltagere.

— Det er ikke det at antallet innslag er blitt færre, men vi ser altså at de store gruppene er færre. Før var det jo nesten for mange band, men de siste fem årene har dette vært annerledes, sier Lauvdal. Hun er nå blitt den i landet som har lengst UKM-fartstid, og hun har god føling med svingningene i mønstringen.

— Men dette er noe UKM er opptatt av på landsbasis, understreker hun.

Trenger en pådriver

Fædrelandsvennen tok turen bak scenen før det brakte løs, for å oppsøke noen av de få rene og ranke blant ungdommen som fremdeles liker å stå bredbent med gitaren. Vi fant Voodoo Theory fra Kristiansand idet de fyrte seg opp for å gå på scenen og spille metalcore med islett av progrock.

— Det var jeg som samla bandet for to år siden for å være med i UKM, sier trommis Kjetil Lynnæs (16). Voodoo Theory gikk for to år siden strake veien til landsmønstringen i Trondheim. I år har de også klart å bli booka til Fjellparkfestivalen i Flekkefjord, etter at gruppa de siste par årene har spilt en del konserter både i Kristiansandsområdet og i Oslo.

— Men hva skal til for å få starta flere band?

Sjangerkorrekt

— Det er mange rundt forbi som spiller instrumenter, så det er rart ikke flere samler seg og danner band. Det trengs en som kan starte bandet og som kan være den som pusher de andre. Én må være pådriveren, sier gitarist Stian Mikalsen (16).

I mellomtiden har salen i Buen blitt fylt opp av noen hundre stolte foreldre, og det er showtime. Voodoo Theorys låt «Your last words» blir introdusert som «den sureste sangen de har skrevet». Opuset leveres med foroverlent øs og sjangerkorrekt opp-ned-mikrofonføring av vokalist Lasse Johannessen.

Kilden neste år

De neste timene fylles av alle mulige sjangre fra teater til dans til poesi. Mye av det som blir levert er verdt å legge merke til, og de fleste av deltagerne er mellom 13 og 16 år gamle.

— Buen er et helt perfekt sted å arrangere fylkesmønstringen. Likevel vil vi prøve å komme tilbake til Kristiansand og få den inn i Kilden. Der vil vi gjerne ha teater- og operasalen, sier Inga Lauvdal.

Vennesla «Årets turbo».

— Årets turbokommune i UKM er Vennesla. Det er dere som har hatt størst vekst i antall deltagere fra 2013 til 2014, sa fylkesordfører i Vest-Agder Terje Dammann (H). Midtveis i første bolk av UKM på lørdag entret han scenen hånd i hånd med venneslaordfører Torhild Brandsdal (KrF). Og formålet var altså å påskjønne Vennesla kommune med fylkets største vekst innen UKM.

— Det er 1172 deltagere i UKM totalt i Vest-Agder i år, og det er 19 prosent flere enn i fjor. Og blant disse kommunene er det altså Vennesla som øker mest med 57 prosent. Dere hadde 54 deltagere i 2013 mot 85 i 2014. Og det er veldig bra når man tar i betraktning at dere var helt nede i 12 deltagere i 2011, sa fylkesordføreren.

Premiesummen er på 5000 kroner til bruk på UKM i Vennesla neste år.

Disse gikk videre

Juryen har sendt disse deltagerne videre til UKM-festivalen i Trondheim 25. - 30. juni.

Film:

"Plagegutar". Film v. Christian Wehus (19) og Stian Sivertsen (18) fra Kristiansand.

Sceneinnslag:

Voodoo Theory. Band. Håkon Nygaard (16), Jayphet Capiral (18), Kjetil Lynnæs (16), Lasse Johannessen (17) og Stian Mikalsen (16), fra Kristiansand.

Teater Åkkas. Inga Kjellesvig Hanssen (14), Ingjærd Bjurstrøm (13), Sunniva Kalleberg (14) fra Flekkefjord.

"Solsmelting", dikt ved Linnea Vetland (17) fra Farsund.

"Promises". Dans ved Arturo Scotti (16) fra Kristiansand.

"Tredje verden". Rap ved Elias Tchaba (19) fra Vennesla.

Kunst:

"Tilbakeblikk" ved Emma Sukalic (17) fra Kristiansand.

"Tungt lesestoff" ved Mariell Celine Samslått (15) fra Sirdal.

"Sett pris på de små tingene en gjør - og kanskje en dag - kan det bli din stor glede", ved Even Sløgedal Eikås (17) fra Søgne.

"Håp i blikket" ved Nilab Ahmadi (17) fra Vennesla.

Crew:

Anders Ingebretsen (15), konferansier.

Rolf Rølland Olsen, filmprodusent.

Fredrik vegar Sundnes, teknikk.

Jonas Berge, nettredaksjon.