Cathrine Sordal (36) er filmanmelder for Fædrelandsvennen.

Bare antrekkene og hårsveisene er grunn nok til å ta et gjensyn med de gode, gamle filmene fra 80-tallet, men i tillegg til det er de rett og slett veldig underholdende. Her er det ikke snakk om dype kvalitetsfilmer hvor du lærer noe, utvikler deg som menneske, eller blir rørt til tårer. Nei, her snakker vi om fjas og vas fra begynnelse til slutt, hvor du er garantert å se en pupp eller to, og hvor den litt nerdete hovedpersonen alltid får jenta tilslutt — og i tillegg har de ski på beina. Suksessoppskrift.

På toppen av min favorittliste ligger «Better off Dead» (1985). John Cusack spiller rollen som tenåringen Lane Myer. Han blir dumpet av kjæresten Beth, som han har forgudet i seks måneder, og for å vinne henne tilbake bestemmer han seg for å stå på ski ned det beryktede fjellet K-12. Kun én har klart det før ham. I tillegg må han håndtere en psykotisk avisgutt som forfølger ham overalt, og en bestekamerat som ikke er helt ved sine fulle fem spilt av Curtis Armstrong («Revenge of the Nerds«).

En annen klassiker fra 1985 er «Selskapsreisen 2» , hvor kompisene Ole (Jon Skolmen) og Stig Helmer (Lasse Åberg) reiser på skiferie til Alpene. Filmen har uendelig mange morsomme scener, som når Stig Helmer sklir nedi bekken, velter alle de oppstilte skiene fordi han ikke klarer å stoppe, eller når kofferten hans blir tatt av snøfreseren. Filmen byr også på andre morsomme karakterer, som ekteparet Gullan (Ingrid Wallin) og Göte (Björn Granath), og den sleske skiinstruktøren Nalle (Jan Waldenkranz).

I 1984 kom «Hot Dog the Movie» med Patrick Houser i rollen som den ambisiøse frikjøreren Harkin. Han ønsker å bevise hva han er god for i en konkurranse i Squaw Valley, men mesteparten av filmen handler om det som skjer under dyna. Mange morsomme vitser, og en kjempeavslutning i skibakken.

Den siste «klassikeren» jeg nevner bikker over på 90-tallet, men den har samme følelsen og innholdet som filmene fra 80-tallet.

«Ski Patrol» (1990) handler om The Snowy Peaks ski patrol , som består blant andre av Jerry (Roger Rose) som elsker å stå på ski og være med skiinstruktøren Ellen (Yvette Nipar), Iceman (T. K. Carter) sanger og en mester i å etterlikne andre og sprengningseksperten Eddie (George Lopez). Filmen er full av festlige scener med skikkelig «cheezy» humor.

Så, fortsatt god vinterferie, med eller uten ski på beina.