— Det finnes mange flinke potensielle norske aktører man kunne sluppet til for å skape en stolthet for vårt eget korps. Det smaker kanskje litt av husmannsånd dette, sier Leonard Rickhard.

Den profilerte billedkunstneren fra Arendal noterer seg at Sørlandets Kunstmuseum har innstilt Lars Grambye til jobben som ny direktør. Grambye leder i dag kunsthallen Brandts i Odense.

Han blir i så fall den tredje utenlandske direktøren på seks år, etter at både finske Pontus Kyander og danske Karin Hindsbo har bekledd direktørstolen.

"Lar oss blende"

Begge har sluttet etter å ha sittet to av seks åremålsår. Hindsbo ble i høst headhuntet til jobben som KODE-direktør i Bergen.

I kjølvannet av hennes avgang har det reist seg kritiske stemmer som har spurt seg hvorvidt SKMU er blitt et provinsielt springbrett for karrierejegere. Før jul problematiserte også Morgenbladet den store tilstrømningen av utenlandske ledere i norsk kulturliv.

— Vi lar oss lett blende. Enkelte ser fortsatt ut til å tro at det å være utenlandsk i seg selv er en form for kompetanse, sa direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum, Knut Ljøgodt til avisen.

— Er det en ulempe å være norsk når man søker denne jobben, styreleder Per Norstrøm i SKMU?

— Nei, slett ikke. SKMU er på et kunstnerisk nivå som tilsier at vi søker internasjonalt, slik at vi kan finne en direktør som kan løfte museet. Men vi har satt som forutsetning at vedkommende behersker nordisk, sier Per Norstrøm. Styrelederen peker på at det er få kvalifiserte søkere til denne typen jobber, og at styret ikke har noen prinsipiell holdning til hvilket land vedkommende skal være fra.

Omdømmet truet

— Men vi krever at vedkommende skal forstå nordisk. Til jobben intervjuet vi seks kandidater, og to av dem var utenlandske, sier Norstrøm.

— Jeg regner med at Lars Grambye er kvalifisert for jobben, og jeg kjenner jo ikke til gruppa som nå søkte denne jobben, sier Leonard Rickhard.

Han er aller mest opptatt av at den nye direktøren blir sittende ut åremålet.

— Hvis jeg hadde sittet i styret på SKMU hadde jeg ønsket å forsikre meg om dette. Jeg hadde avkrevd løfte. Det må understrekes at jeg har følt meg meget godt mottatt på museet, og de har fått til mye bra der. Men Grambye kan bli den sjette direktøren på fjorten år. For omdømmets skyld trenger museet kontinuitet nå, sier Leonard Rickhard.

Har spurt

— Man går gjerne høyt ut og snakker om hva man vil med museet og hvor bra det skal bli. Men så vil man plutselig ikke være der likevel. Man må jo lure på hvorfor de trekker seg unna. Er det noe galt med byen, institusjonen, staben eller samarbeidet, undrer Rickhard.

Styreleder Per Norstrøm forsikrer at styret har vært opptatt av nettopp dette:

— Dette forholdet har vi vært oss bevisst. Det er aldri sikkert at noen sitter ut åremålet, men vi har forsikret oss om at vedkommende ønsker å bli sittende ut åremålet.

— Hvordan?

— Vi har spurt ham.