Av Matti Riesto, NTB PLUSSMed et søskenpar i orkesteret kan det bli litt friksjoner. Vi trengte en utenforstående, smiler gitarist Kjetil Sæter, som må leve med søskenparet Bjørn Barstad og Aud Ingebjørg Heldaas i bandet.

Nye "Labrador" er spilt i Göteborg med hjelp av Johan Forsman Löwenström. Bandet likte det han hadde gjort for andre artister, ikke minst for svenske Weeping Willows.

Vi ville ha det samme som han ga dem: et oppfrisket lydbilde. Vår forrige plate var litt kjedelig produsert, mener Sæter.

Han løftet plata. Det var et godt samarbeid, mener Bjørn Barstad, også han gitarist.

Hadde lekestueLöwenström hadde også en egen måte å sile bandets ideer på.

Han tok imot alle ideer, men så silte han. Vi kunne nesten gitt ut en egen plate med alle restsporene, forteller Heldaas, som er vokalist.

Han var en utrolig diplomat. Styrte oss uten at vi merket det, forteller Sæter.

Den forrige plata var litt overlessa, for alle fikk gjøre det de ville, mener Barstad.

Ett av Forsman Löwenströms grep var å arrangere en times lekestue hver dag med bandet i studio. Da var alle innfall lov, og mye av det har endt på plata. Den som hører godt etter, kan høre lyden av en rørforsterker som blir sparket, gitar som spilles med felebue, lyd silt gjennom billige gitarforsterkere og en nyinnkjøpt banjo.

Jeg sang mens et piano ble stemt i bakgrunnen. Man hører det så vidt dersom man hører godt etter, forteller Heldaas.

Skiftet rytmeseksjonResultatet er utvilsomt en Katthult-plate med et mer oppdatert lydbilde. Mer rocka og elektronisk enn den mer akustisk pregede debuten, mener bandet.

Deres selvtitulerte debut kom for to år siden og har solgt 15.000 eksemplarer. Katthult turnerte med materialet fra den fram til sommeren i fjor. Så brukte de høsten på å skrive låter. Mandag kommer "Labrador", som inkluderer radiohiten "Celebrate me".

Siden sist har Katthult skiftet ut de to øvrige, mer løst tilknyttede musikerne i bandet. Alexander Dehl spiller nå trommer, mens Kjetil Dalland er bassist.

De andre var barndomsvenner, og det skal noe til at det holder hele livet. De to nye er løst tilknyttet bandet, slik at de kan gjøre andre ting også, forklarer Heldaas.

Og det gir oss spillerom. Det er nok av sterke meninger i denne gjengen også, sier Sæter om trioen som utgjør Katthult.

Jo flere kokker, desto mer søl, istemmer Barstad. (NTB PLUSS)