KRISTIANSAND: De lovet mye Start, og innfridde. Tina Mersland, Vibeke Holm og Marit Sæther har laget en kabaret om det de liker aller best: Fotball, menn og musikk. Som en intro lover de tre å «ta et balletak på mannfolksjela». Og selv om det var en overvekt av kvinner blant publikum, ville nok de aller fleste menn følt seg rørt av tre vakre damer, iført tettsittende «landslagsdrakter», som synger »Alt for Norge» og diverse Start-sanger, med den innlevelsen Damelaget gjør.

I tillegg til de nasjonale og internasjonale fotballsangene, leverer Mersland, Holm og Sæther en rekke gullkorn, og en kan selv tenke seg hvor mange herlige ordspill som kan trylles fram når baller, mannfolk, toere, treere og bakrom er tema. Den danske fotballsangen er et godt eksempel. Jentene har snert i replikken og leverer klassisk, typisk og velfungerende humor.

Showet appellerer absolutt til både nasjonalfølelsen og Start-patriotismen, noe Damelaget ironiserer over ved å sammenlikne «medgangssupporterne» fra Sørlandet med dem som ikke likte Mette-Marit da hun først ble sammen med kronprins Haakon:

— Det er med Start som med Mette-Marit - vi elsker dem ikke for det de er, men for det de er blitt, konkluderte Holm, til hjertelig latter fra publikum.

Bare Mersland er ekte sørlending av de tre, men Damelaget tar både fotballen og Sørlandet på kornet. En ekte kristiansander vil humre dypt inne i sørlandshjertet på «Alt for Norge!»

Et høydepunkt i kabareten er når jentene fremfører en Start-sang-medley, hvor de fleste mer eller mindre vellykkede musikkstykkene fra Starts historie er representert. Og det førte til gapskratt blant publikum, da «Elleve mann med bein av stål» ble beskrevet som «Sabeltann på whisky-fylla.»

— Vi har ikke spist så veldig mye i dag, men skal prøve å få i oss litt nå, sa Vibeke Holm et par timer før premieren på «Alt for Norge!» i går kveld. Da var det bare sminking og en tur til frisøren som gjensto før damene skulle til pers på Kjesk.

Nervøsiteten hadde sluppet taket da de tre jentene forlot garderoben og entret scenen, og de laget sin egen fest i det lille lokalet. Damelaget danset blant publikum, på scenen og på høyttalerne. Mersland, Holm og Sæther gjør showet intimt og artig, men kunne definitivt også hatt suksess på en større scene i et større lokale. Både stemmene og konseptet er godt nok til det.

ann.magritt.arnli@fvn.no