U2 og Coldplay er antagelig de eneste som slår Green Day i popularitet på verdensmarkedet. «American idiot» gjorde den amerikanske trioen til superstjerner også her hjemme. Albumet nærmer seg 60.000 solgte.

— Nå er det på tide å godta at vi er rockestjerner, sier Green Day til det britiske musikkmagasinet Q.

Bandet fra Berkeley fikk se hvordan det var på stjernehimmelen allerede i 1994 da de ga ut sitt tredje album, «Dookie». Plata solgte 10 millioner i USA alene. Den inneholdt megahiten «Basket case», og Green Day kan neppe la være å spille den i Bendiksbukta i kveld. Men nå er det mer alvor i innholdet til det trioen leverer.

— Folk som ønsker forandringer i USA, må ikke gi opp. Å gi opp er ikke kult. Folk på venstresiden i amerikansk«politikk behøver ikke å tape, men de må organisere seg bedre og se optimistisk på fremtiden. Det er det samme med meg. Jeg ser mørkt på ting av og til, men jeg elsker dette bandet, og akkurat nå føler jeg at vi kan få utrettet hva som helst, sier Billy Joe Armstrong, gitaristen og vokalisten i Green Day.

På «American idiot» går han til angrep på George Bush-administrasjonen, og trioen gjør det på en såpass voksen måte at folk må ta dem på alvor. Nå er det slutt på tull og tøys. Sosial samvittighet og engasjement preger mennene som nå har bikket 30 år, og har barn hjemme.

— Jeg kjenner min selvdestruktive side. Jeg vil ikke være for detaljert, men speed og kokain passer ikke for meg i store kvanta. Det går bedre med alkohol. Det kan bringe meg ut av kontroll på en morsom måte, for eksempel å spille saksofon naken på taket på hotellet der jeg bor, sier Billy Joe Armstrong. Og fortsetter:

— Jeg var helt umulig å leve sammen med da vi lagde «American idiot», og jeg er veldig stolt over at ekteskapet mitt holdt i denne perioden, sier bandsjefen.

I kveld skal de lage lurveleven i Bendiksbukta. Herregud for et liv det skal bli når Armstrong, Mike Dirnt (bass) og Tré Cool (trommer) drar i gang «Boulevard of broken dreams»!