KRISTIANSAND : — Skal man optimalisere verdien av Kvartal 49, er ikke det forenlig med bevaring av teaterbygningen, sier teknisk direktør Ragnar Evensen til Fædrelandsvennen.

Sagt med andre ord, betyr det at kommunen får mest penger for salg av eiendommen dersom den nye eieren får frie hender til å utvikle Kongens gate 2. Hvor mye penger som hentes ut fra salget er imidlertid usikkert, og avhengig av interessen i markedet.

— Vi vil nok legge det ut for salg uten prisantydning, sier eiendomssjef Hans-Christian Gram.

Denne uken legges reguleringsplanen for det mye omtalte Kvartal 49 ut på høring. Og mens bølgene går høyt om hva som skal skje med Aladdin, har det vært relativt stille omkring bygningen som fra 1976 til 2011 huset byens teatrale krefter.

Like dyrt

Ulike typer gjenbruk av den spesielle kolossen har blitt vurdert, men bygget lar seg vanskelig bruke til noe annet, heter det i utredningen fra teknisk direktør. Legger man til at renovering vil bli like dyrt som riving, tyder mye på at dagene er talte for det tidligere sceniske sentrum.

Rektor Torunn Lauvdal ved Universitetet i Agder ytret for et halvt år siden ønske om å gjøre bygget om til et studentersamfunn etter modell fra studenthuset i Trondheim, men den ballen har siden ligget død.

Reguleringsplanen skal nå ligge ute på høring i seks uker, og inneholder to alternative forslag til reguleringsbestemmelser. Det ene utnytter tomteverdiene maksimalt både i høyden og bredden, det andre er noe mer balansert og kan eventuelt også sikre Aladdin mot en snarlig død. Teaterbygningen, tegnet av arendalsarkitektene K. Ugland og H.P. Thorne, ligger imidlertid lagelig til for hugg.

— Men det er klart, kommer det noen ekstraordinært gode forslag inn for teaterbygget i forbindelse med høringen, må vi vurdere dem også, sier Ragnar Evensen.

Liv og røre

Bygget foreslås regulert til næringsformål, og det legges vekt på at det i første etasje bør skapes aktiviteter som tiltrekker seg publikum og skaper liv og røre på gateplan.

Rådgiver Aud Sunniva Fuhr hos Kristiansand Eiendom, som har utarbeidet planforslaget for kvartalet, anser fremtidens løsninger for å være mer spennende enn fortidens:

— Dersom det kommer en kjøper som ser et potensial i bygget slik det er, er det naturligvis fullt mulig å bevare det. Men slik vi vurderer det, ligger det store begrensninger i selve konstruksjonen. Det er jo en kjempespennende tomt med store muligheter, og det hadde vært gøy å utfordre investorer til å skape et helt nytt hjørne midt i aksen mellom Torvet og Kilden, mener Fuhr.

Politikerne velger

Teknisk direktør Ragnar Evensen sitter med to hatter på seg i denne saken:

— På sett og vis møter jeg meg selv i døren, sier han.

— På den ene siden er vi pålagt av bystyret å optimalisere eiendomsverdien og foreslå en maksimal utnyttelse av kvartalet. På den andre siden er jeg leder av byplanforvaltningen, og må også ta noen andre hensyn, sier han.

Derfor er det i tillegg til det mest drastiske reguleringsalternativet også utarbeidet et "murbyalternativ" som tar mer hensyn til eksisterende bebyggelse opp mot Markens gate. Hvilket alternativ som velges blir opp til politikerne, og løvet har formodentlig falt av trærne før saken blir endelig avgjort senere i år.