NY AVDELING: - Barneavdelingen skal ligge rett ved inngangen. Det blir noe av det første man ser, sier direktør Karen Hindsbo. Tre rom bak foajeen skal slås sammen og bli et nytt kunstunivers. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: Etter at Lille-Cultiva nylig ga tilsagn om 1,65 millioner kroner, kan direktør Karin Hindsbo gå i gang med ombyggingen.

Hele området bak foajeen i første etasje skal forandres når det som i dag er to formidlingsrom og en foredragssal, skapes om til en flunkende ny avdeling der barn skal oppleve kunst i spesialtilpassede omgivelser.

— Og med vårt fokus på samtidskunst og kunsthåndverk, vil vi skape et tilbud ingen andre i Norge har i dag, sier Karin Hindsbo til Fædrelandsvennen.

Malerier i lav høyde trygt plassert bak glass, barnevennlig videokunst og kunsthåndverk skal kunne oppleves uten at verken foreldre eller museumsansatte trenger å frykte ødeleggelser av verdifulle gjenstander.

— Ideen fikk vi da vi i fjor hadde en gjennomgang av vårt samfunnsoppdrag og analyserte hva vi er gode på, og hva vi kan forbedre, sier Karin Hindsbo til Fædrelandsvennen.

Gode på formidling

Den danske direktøren og hennes stab konkluderte med at de er veldig gode på formidling, også for barn. Eksempelvis er om lag 10.000 barn er årlig innom i regi av den kulturelle skolesekken, men museet ønsker å bli bedre på tilbud til barnefamilier og barnehager.

— Men det er jo litt "tossete" å vise barna kunsten i et voksenmiljø, og etterpå gå ned i et klasseliknende lokale og jobbe videre med det man kanskje ikke husker å ha sett, sier hun.

Derfor vil det bli skiftende utstillinger fra musets samlinger i barneavdelingen, parallelt med pedagogiske tilbud.

— Hvorfor er det så viktig å vise kunst spesielt for barn?

— Kunst er en helt annen måte å tenke verden på enn det man lærer på skolen og gjennom aviser. Det er viktig å bli presentert for den tenkemåten tidlig, for det gjør noe med hele ens forståelse av virkeligheten, sier direktøren som også har høstet positive erfaringer gjennom forskningsprosjekter hun har deltatt i:

Bedre karakterer

— Vi fulgte noen skoleklasser tett, og alle klasser med kunst på timeplanen fikk høyere karakterer i de andre fagene. Nå avspeiler ikke karakterer nødvendigvis hva du kan, eller evnen til å være menneske, men forskningen viste at kunst kan gjøre noe med den tradisjonelle læringen også, presiserer hun.

Ikke minst mener hun den digitale utviklingen gjør det nødvendig å forstå bildespråket:

— I dag blir vi bombardert av visuelle inntrykk gjennom reklame og digitale medier. Den visuelle kunsten kan lære oss noe om språk, kommunikasjon og manipulering av bilder. Jo tidligere barn lærer dette, desto bedre står de rustet til å møte en barsk verden. Kunsten kan gi oss noen redskaper og peilemerker, og gjøre oss i stand til å stille spørsmål. Dessuten er det gøy!, sier Hindsbo.

Den nye avdelingen skal stå ferdig i løpet av våren 2014, og nå skal Hindsbo på sponsorjakt slik at den også kan være bemannet med kvalifiserte fagfolk i helgene. Men besøkende skal slippe å betale.

— Det skal være gratis. Kristiansand har mange tilbud til barnefamilier som koster penger, men hos oss blir det fri inngang, sier Hindsbo, men understreker at det ikke skal være noen barneparkering.

— Nei, det blir ikke som lekerommet på IKEA. Her skal det være samvær.