KRISTIANSAND: — Helt fantastisk, sier rektor Eva Bergh ved KKG, lykkelig over den store gaven.

Skolen er fra før av rikt utsmykket med om lag 100 malerier fra den store beatkunstgaven som Reidar Wennesland skjenket sin gamle skole i 1971. Nå suppleres kunstsamlingen med malerier av Jan-Erik Halseide som døde i 2006, 52 år gammel.

— Jan-Erik var kristiansander og tok eksamen på Katta i 1972, forteller Halseides enke, Ragnhild Eikli. Det er hun som gir gaven til KKG, og i den ligger et klart bånd til arven fra Wennesland. Kristiansandslegen Reidar Wennesland bodde i San Francisco mesteparten av sitt voksne liv, og det er verk skapt av undergrunnsmalere i USA på 60-tallet han ga til hjembyen.

— Det er noen naturlige linjer mellom Wennesland-samlingen og Jan-Eriks bilder, sier Ragnhild Eikli, og viser til at Halseide var født i New York, og bodde i USA til han var ni år gammel.

Amerikansk popkunst

— Jan-Erik hadde en til sterk tilknytning til USA hele livet. Han nevnte ofte betydningen animasjonsfilm og tegneserier hadde på billedspråket, og den amerikanske popkunsten og abstrakte ekspresjonismen var viktige inspirasjonskilder, fortsetter hun.

STERKE INNTRYKK: - Ingen kan gå opp denne trappen uten å bli berørt av kunsten som henger på veggene, fastslår rektor Eva Bergh og lektor Atle Evje. Bildene er en del av den store beatkunstsamlingen donert av Reidar Wennesland. Foto: Tore André Baardsen

Bildene hun nå har donert ble skapt på 1980— og 90-tallet, og er valgt ut med henblikk på å matche beatkunsten.

— Jeg synes de har en naturlig plass på KKG. På sett og vis blir de en forlengelse av den eksisterende samlingen, mener Eikli. Selv bor hun i Oslo, men fredag er hun til stede på vernissagen i det spektakulære klasserommet.

— I tillegg er måten KKG har håndtert Wennesland-samlingen på, en viktig grunn til at jeg gir denne gaven. Skolen er blitt en kunstinstitusjon på Sørlandet som må regnes med. De tar kunsten på alvor, og ikke minst har de forstått hvilken positiv rolle kunst kan spille i et lærings- og arbeidsmiljø. Jeg håper Jan-Eriks bilder vil glede og inspirere både elever og lærere ved skolen, sier Ragnhild Eikli.

Positiv effekt

Det er rektor Eva Bergh sikker på at de gjør. Kunstens positive effekt registrerer hun nemlig daglig.

— Det er helt fantastisk å ha en skole med så mye kunst. Ikke alle oppsøker kunstmuseer, men her oppsøker kunsten dem. Du kan ikke være her uten å bli berørt at det du ser, sier hun.Nesten 1600 elever og om lag 250 ansatte nyter daglig godt av kunsten på den videregående skolen. På skolens 18.000 kvadratmeter store areal er det sjelden bråk, og hærverk er så godt som ikke-eksisterende.

— Folk oppfører seg fint. De løper ikke, skriker ikke, og hele atmosfæren er god. Det er jeg sikker på at kunsten bidrar til, sier Bergh.

Tilgjengelig for alle

At kunsten også kan brukes i undervisningssammenheng er heller ikke noe minus. Det gjelder både maleriene og den store samlingen objekter og skulpturer fra ulike verdensdeler som Wennesland også ga til skolen.

Jan-Erik Halseides arbeider får nå sitt eget klasserom, men blir ikke stengt inne. Det er nemlig satt glass i dørene slik at de alltid er synlige fra gangen.— Slik blir de tilgjengelige for alle, smiler rektor Eva Bergh, og sier fredagens vernissage blir åpen for publikum. Da vil også kunsthistoriker Frida Forsberg holde omvisning i beatkunstsamlingen, og lektor Atle Evje vil vise skolens historiske boksamling.