Det særegne bygget som sto ferdig i fjor høst er tegnet av arkitektfirmaet Helen & Hard, og alle byggets bærende konstruksjoner er utført i massivtre og limtre. Det samme gjelder etasjeskillere, heishus og mezzanin.

I utgangspunktet var det 12 bygg som ble ferdigstilt i 2011 som ble foreslått til prisen, men bare tre som juryen festet seg spesielt ved: Villreinsenteret på Hjerkinn, Vennesla kulturhus og Kilden teater— og konserthus.

Men sistnevntes spektakulære bølgevegg i eik måtte altså se seg slått av det bølgende biblioteket som har vakt oppsikt i vide kretser. Blant annet ble det nominert til "beste byggverk i Norden" i forbindelse med arkitekturmessen AWARDS i Göteborg i fjor høst, men nådde den gang ikke helt til topps.

Stolt: Ordfører Torhild Bransdal er stolt over at kommunen har fått prisen for "Årets Trebyggeri 2011". Foto: Reidar Kollstad

— Prosjektet bruker tre på en spennende og innovativ måte, og har bidradd til å utvikle tre som byggemateriale, heter det blant annet i uttalelsen fra juryen.- Den prisen er vi veldig stolte av, sier ordfører Torhild Brandsdal til Fædrelandsvennen. På vegne av byggherren, Vennesla kommune, var hun selv til stede under pristildelingen på Byggegallaen i Oslo onsdag kveld.

Stor oppmerksomhet

Venneslas nye praktbygg, som har fått det enkle navnet "Kulturhuset", har på kort tid vakt internasjonal oppmerksomhet, og omtales nå i en rekke internasjonale tidsskrifter.

— Bygget har skapt mer oppmerksomhet enn vi noen gang hadde kunnet forestille oss, og for Vennesla betyr det veldig mye å bli sett på en slik måte, sier ordføreren. Og hun er særlig stolt over at det nettopp er bruken av tre som veker oppsikt:

— Ved å bruke tre, ivaretar vi Venneslas historie. Kommunen er tuftet på elva og skogen, og treet er hjertet til venndølene. Og det er jo veldig spesielt at bygget ble tatt i bruk akkurat i de dagene Hunsfos gikk konkurs, sier hun. Det var i slutten av september at kommunens hjørnesteinsbedrift måtte sette kroken på døren etter 125 års drift.

Naturlig valg

At bygget skulle domineres av tre var ikke et premiss i arkitektkonkurransen, men arkitekt Håkon Minnesjord Solheim hos Helen & Hard sier det ble et naturlig valg:

Bygget har skapt mer oppmerksomhet enn vi noen gang hadde kunnet forestille oss, og for Vennesla betyr det veldig mye å bli sett på en slik måte

— For oss ble det viktig å legge vekt på Venneslas sterke tilknytning til treindustrien. Det fungerer også godt i forhold til miljøet og har gode egenskaper som byggemateriale, sier han til Fædrelandsvennen. At de nå belønnes med "Årets trebyggeri", kommenterer han slik:

— Dette er veldig stats for oss som arkitekter, men viktigere er det jo at denne prisen er veldig bra for Vennesla. Det er i verdensmålestokk et lite sted, men kan likevel hevde seg internasjonalt. Det er en stor anerkjennelse av det arbeidet vi har gjort sammen med kommunen, og viser at vi har fått til et bygg som fungerer og er til inspirasjon for alle brukerne.

Inspirasjon

Det er forskningsforeningen Treteknisk og informasjonsselskapet TreFokus som har tatt initiativ til prisen i samarbeid med Byggeindustrien. Hensikten med konkurransen er å oppmuntre og inspirere til videre utvikling av tre som materiale i store byggeprosjekter.

Bygget skulle også fungere som en møteplass og forlengelse av det offentlige torget i Vennesla, og vi opplever at vi i stor grad har lykkes med de

Kriteriene som må oppfylles for å bli klassifiser som "Årets trebyggeri" er høy arkitektonisk kvalitet, lavenergistandard, innovativ og spennende trebruk, pluss arealeffektivt og økonomisk byggeri. I tillegg må bygget bidra til leverandørutvikling og kompetanseutvikling hos involverte aktører.

— Bygget skulle også fungere som en møteplass og forlengelse av det offentlige torget i Vennesla, og vi opplever at vi i stor grad har lykkes med det. Samtidig har vi lykkes med å endre folks oppfatning av hva et bibliotek kan være, sier arkitekt Håkon Minnesjord Solheim.