— Jeg skal ikke male fanden på veggen, for det må innrømmes at støyen fra Kick ikke har vært veldig sjenerende de to siste årene. Støyisoleringen har vært effektiv, og det er bare i helgene vi hører en viss during, sier Finn Erik Klausen. Han er talsperson for de 20 husstandene i kvartalet rundt utestedet Kick som nå har fått sin klage på kommunens saksbehandling behandlet av fylkesmannen i Vest-Agder.

Det var etter formannskapets støyvedtak 18. november 2009 at naboene valgte å anke til fylkesmannen. Det er langt fra første gang fylkesmannen behandler temaet, for støystriden rundt Kick strekker seg 20 år tilbake i tid.

Man kunne trodde den var slutt etter at utestedet i 2009 gjennomførte en omfattende renovering av fasilitetene, med støyisolering som ett av de viktigste tiltakene. Scenen er i dag byens viktigste og mest brukte for større konserter innen rytmisk musikk, med en kapasitet på ca 600 mennesker.

Men selv om støyisoleringen ifølge nabo Klausen i ettertid har vist seg vellykket, ble altså likevel en klage på Kristiansand kommunes saksbehandling sendt inn vinteren 2010. Denne ble videresendt fylkesmannen av kommunen 7. april 2010. Nå, halvannet år senere har fylkesmannen kommet til den konklusjon at naboene gis medhold. Noe av grunnlaget er at kommunen har sviktet varslingsplikten overfor naboene, men viktigere er det at kommunen etter fylkesmannens mening ikke har utøvd nødvendig helsefaglig skjønn.

Dermed er det duket for enda en runde i den tilsynelatende endeløse støydebatten rundt Kick.

Dødt og maktesløst

Med dette er formannskapet vedtak fra 18. november 2009 kjent dødt og maktesløst. Det var her politikerne fastsatte desibelgrensen til 47 dB målt utenfor Kick-naboenes soveromsvindu i tidsrommet 2300 til 0700. Dette vedtaket var ment å erstatte kommuneoverlegens vedtak fra 21. juni 2006 hvor grensen settes til 35 dBA etter klokken 2200, og 45 dBA før dette tidspunktet.

I stedet for å be politikerne gå enda en runde, har fylkesmannen benyttet seg av muligheten for å gjøre endelig vedtak i saken.

1. Med hjemmel i kommunehelsetjenesteloven §4a-8 pålegges Kick å sørge for at lydnivået utenfor soveromsvinduene til naboer i samme kvartal, som resultat av virksomheten til Kick ikke overstiger 47 dBA eller 57 dBC i tidsrommet fra kl. 2300 til 0700. I tidsrommet 07-23 gjelder fortsatt støygrensene i kommunens vedtak av 21.06.06"

— Dette betyr jo at vi får en høyere støygrense nattestid enn ved dagtid, og det synes jeg er ganske merkelig, sier nabo Finn Erik Klausen.

Følges opp

I tillegg pålegges Kick altså å gjennomføre støymålinger "fra en uavhengig virksomhet med spesiell kompetanse på slik støyvurdering. Målinger skal foretas på ulike tidspunkter og ved full aktivitet".

Dokumentasjonen på dette skal legges frem for kommunen senest 1. juni 2012. Videre skriver fylkesmannen:

"Kommunen skal senest innen 01.06.12 evaluere efaringene med disse støygrensene og fatte nytt vedtak."

Kommuneoverlege Vegard Vige har ikke finlest vedtaket fra fylkesmannen, men sier på generelt grunnlag:

— Selvsagt vil dette bli formidlet videre og fulgt opp slik det skal. Det er fylkesmannen som har den endelige beslutningsmyndigheten i dette.

Verre fra Frk. Larsen

Hva innehaverne av Kick mener om saken har det ikke vært mulig for Fædrelandsvennen å bringe på det rene. Eier Narve Ellefsen er den eneste i bedriften som utttaler seg i media, og han er for tiden på ferie. Oppringning og sms har ikke bragt noe svar.

Og talsperson for naboene, Finn Erik Klausen er altså i praksis fornøyd med støynivået fra Kick nattestid.

— Jeg skal gå en runde med advokaten vår, før vi ser hva vi eventuelt gjør videre. Bråket fra Frk. Larsens røykeområde er et mye større problem for mange av beboerne i kvartalet, og det samme gjelder støy fra Rederiets vifter på ettermiddagstid, sier han.