GRIMSTAD: Den 35. kortfilmfestivalen i Grimstad ble avsluttet med prisutdeling og heder og ære lørdag kveld. I klassen for beste kortfilm var det regissør Vibeke Heide som ble belønnet med gullstol og 50.000 kroner fra Norsk filminstitutt.

BESTE KORTFILM: Gullstolen for beste norske kortfilm gikk til Vibeke Heide og filmen Og leken er god. Her sees et bilde fra filmen. Foto: Pressefoto

Overbevisende

Juryen, bestående av Arild Andresen (Norge), Andrei Nekasov (Russland), Jannicke Systad Jacobsen (Norge), Helene Lindholm (Sverige) og Monica Boracco (Norge) sa blant annet følgende om årets gullstolvinner:

— Prisen går til en film som på en presis og overbevisende måte skildrer nyanser av stolthet og sårbarhet hos barn og unge. (...) Regissøren er konsekvent i sin tillit til at enkle situasjoner og virkemidler kan skape sterke følelser hos publikum.

Indisk regissør

Gullstol for beste norske dokumentar ble gitt til den indiske regissøren Nishtha Jain og produsent Torstein Grude for dokumentaren "Gulabi Gang", som også ble tildelt 50.000 kroner. Filmen tar opp temaet kvinneundertrykkelse og juryen har følgende uttalelse om vinneren:

— Med ord som våpen står den fryktløse protagonisten ansikt til ansikt med uholdbare situasjoner i hennes tærende kamp mot undertrykkelsen av kvinner. Filmen drar oss inn i den brennende konflikten og får våre hjerter til å slå for dem.

Hederlig omtale i form av diplomer gikk til "Nord for sola" av Jørn Ranum og Inge Wegge, og "Back to the Square" av Petr Lom.

BESTE DOKUMENTAR: Fra filmen Gulabi Gang, som fikk pris for beste norske dokumentar. Foto: Pressefoto

Beste musikkvideo

Gullstolen for beste internasjonale kortfilm gikk til den bosniske filmen "Baggage" av regissør Danis Tanovic, og Terje Vigen-prisen gikk til "Å åpne, å se" av Camilla Figensschou. Her ble "Ord etter Even" av Kristine Gausereide Jacobsen og "Allfader" av Fredrik S. Hana belønnet med hederlig omtale.

Årets pris for beste musikkvideo ble gitt til "Cold Mailman — Time is of the Essence" av André Chocron. Musikkvideoprisen er på 15.000 kroner, gitt av interesseorganisasjoner IFPI og FONO.

Vinnerne av de øvrige prisene ser du her:

Dramatikerforbundets pris Timeglasset på 10.000 kroner for beste manus gikk til "Saltvannsfrukt" med manus og regi av Erik Forus. Hederlig omtale i form av diplom gikk til: "The Wall"medmanus og regi av Lars Klevberg.

Norsk filmforbunds fagpris på 10.000 kroner gikk til Marte Vold (foto) for "Og leken er god" Jury: Lise Burkiewicz (regissør), Nefise Ôskal Lorentzen (dokumentarfilmskaper) og Øyvind Rydland (lydtekniker).

Filmkritikerprisen til beste norske kortfilm i konkurranse gikk til "The first cut" av Tallulah H. Schwab.

Hederlig omtale i form av diplom gikk til filmene The Wall av Lars Klevberg og Dead Zone av Christer Steffensen. Jury: Britt Sørensen, Oda Bahr og Thor Joachim Haga.

Filmpolitiets kortfilmpris på 10.000 gikk til musikkvideoen Kvelertak - "Blodtørst" av Torjus Førre Erfjord. Vinneren er stemt frem av publikum via NRK P3 sine nettsider.