KRISTIANSAND: — Dersom du hadde spilt fotball hadde du spilt i Tippeligaen, sier førsteamanuensis Tellef Juva.

Mariam Kharatyan (25) rødmer kledelig og takker. Den armenske masterstudenten har vært ved UiA siden august i fjor. Forrige uke innkasserte hun en seier i det som kan kalles klaverets "Champions League" under en konkurranse i Italia.

— Det er nok ikke noen andre klassisk-studenter hos oss som har vunnet en internasjonal konkurranse på så høyt nivå. Dette er en veldig viktig ting å kunne vise til senere, sier Juva.

I Treviso i Italia vant nemlig Mariam førstepremien i den gjeveste klassen i International Competition Giovani Musicisti, som er en konkurranse for unge klassisk-utøvere fra hele verden.

Det betyr at hun til høsten får spille to konserter med symfoniorkesteret i Treviso, i tillegg til at hun får 500 euro i prispenger.

Programmet i konkurransen var omfattende. De seks til åtte timene Mariam øver hver dag, kom til god nytte når hun skulle øve inn stykkene av Beethoven, Chopin, Ravel, Alban Berg, Prokofiev og den armenske komponisten Arno Babajanyan. Sistnevnte var hennes eget valg.

Ikke redd

— De som deltok i min klasse var fra Norge, Korea og Taiwan, og altså meg fra Armenia. Det ble delt ut en førstepremie, ingen andrepremie og en tredjepremie. To øvrige fikk karakteren "godkjent", forklarer Mariam.

— Var du nervøs?

— Ikke i det hele tatt, sier Mariam, som nå har fått blod på tann.

Hun har nemlig søkt om å få delta i den internasjonale pianokonkurransen "Top of the World" i Tromsø til sommeren.

Mariam Kharatyan er en av fire studenter fra Komitas State Conservatory i Jerevan som ble tatt inn ved UiAs internasjonale program sist høst. Neste vår avslutter hun mastergraden ved institutt for musikk, klassisk linje. Samarbeidet er mellom UiA og Komitas State Conservatory i Jerevan.

Nær utlært

— På UiA har vi mer enn 30 kvoteplasser for internasjonale studenter fordelt på flere fakulteter. Hvilke land som omfattes av kvoteprogrammet avgjøres av utenriksdepartementet. Her ved institutt for musikk har vi fem kvotestudenter: fire fra Armenia og en fra Albania. De holder svært høyt nivå, de deltar aktivt i konsertlivet og er en berikelse for miljøet. Det er like riktig å kalle Mariam for pianist som "student". Pianoteknisk har hun ikke så mye igjen å lære. I stedet blir det mange fruktbare diskusjoner og utveksling av ideer. Det er nokså stor forskjell på spilltradisjonene her og der hun kommer fra, sier Tellef Juva.

— Ja, det hender vel vi driver på til elleve-tolv om kvelden, sier Mariam.

— Har noen norske studenter fra UiA reist til Jerevan for å studere?

— Jeg er redd de hadde fått sjokk. Det ville nok vært veldig stressende for dem, sier Mariam og ler.

— Det er et helt annet regime og en annen måte å studere på der. Men det er ikke umulig at noen reiser nedover i fremtiden, sier Juva.

— Jeg vil benytte anledningen til både å takke lærerne mine, det gjelder både Tellef Juva her og læreren jeg hadde i sju sammenhengende år i Jerevan. Vi jobbet så tett sammen så lenge at han kunne lese tankene mine om det meste, sier Mariam.