Vertene Sir Michael Caine og Scarlett Johansson har nemlig intervjuet fredprisvinneren Martti Ahtisaari, et opptak som skal sendes under konserten torsdag. Og Caine var svært imponert over møtet med Finlands tidligere president.

– Hans syn på ting er veldig oppriktig og han avslører mye. Jeg hadde ikke forventa at politikere kunne være morsom, smilte Caine som innrømmet at han ikke visste hvem Ahtisaari var før han ble utnevnt som vinneren av Nobels fredspris.

Lært å uttale navnet

Sir Michael Caine mener Nobel-konserten er en viktig måte å spre budskapet om fred.

– Jeg visste ikke hvem Martti Athisaari var og jeg ser på meg selv som en smart person som leser mye. Det får meg til å tenke, hvor mange andre personer kan det være der ute som gjør det samme som han?, spurte Caine og beskrev samtidig Athisaari og hans arbeid som «stille».

– Han er ikke en pr-kåt person og hans arbeid er ekstraordinært. Han vil ha mye mer makt til å gjøre ting framover.

Likevel er det én lærdom Caine kan ta med seg som vert for Nobel-konserten:

– Jeg har akkurat funnet ut hvordan man uttaler navnet hans, smilte den britiske 75-åringen.

– Fred eneste seier

På spørsmål til skuespiller Scarlett Johansson om hvilket ansvar den amerikanske filmindustrien har for å spre budskapet om fred, svarte hun følgende:

– Jeg syns ikke filmindustrien i USA har et ansvar. Jeg velger ikke filmer på grunn av budskapet, men på grunn av den artistiske verdien, sa Johansson som likevel la til følgende:

– Men jeg tror filmindustrien kan være en positiv arena for fred. Men ikke den amerikanske industrien alene.

Scarlett Johansson tror Nobel-konserten kan være med på at også ungdom vil høste kunnskap om Nobel-prisen.

– Unge tror nok at Nobel-prisen deles ut til bedrevitere og at hele opplegget er veldig eksklusivt. Med konserten tror jeg Nobel-prisen blir mer tilgjengelig.

Og 24-åringen hadde spesielt én ting å si om krigene USA er inne i.

– Fred er den eneste virkelige seieren.

Travel Scarlett

Scarlett Johansson har den siste tiden reist rundt i Europa for å promotere sin siste film «The Spirit» og var for bare to dager siden på den røde løperen i Paris. Onsdag ettermiddag ankom hun Gardermoen og den dansk-amerikanske skuespilleren/artisten innrømmer det har blitt lite tid til forberedelser.

– Heldigvis har jeg Caine å støtte meg til. Han er den profesjonelle i denne duoen og han vil plukke meg opp hvis jeg faller, erklærte Johansson.

Stolt over Oslo

Også de fleste av Nobel-artistene møtte opp på pressekonferansen for å gi sitt syn på fredsprisen. Diana Ross hadde en forkjølelse og ville spare stemmen til kveldens konsert og dukket ikke opp for å møte pressen.

Og midt blant noen av verdens største artister, satt også Marit Larsen.

– Jeg er veldig stolt over at en pris med så stor internasjonal betydning blir delt ut i Oslo. Jeg trodde aldri jeg skulle få oppleve å spille på Nobel-konserten så jeg er veldig beæret, konkluderte Larsen.

Også den internasjonale gruppa Il Divo hadde tatt turen til Oslo og mener musikk kan bidra til å skape harmoni.

– Bare se på oss. Vi er fra fire forskjellige land og har måttet overkomme mange barrierer. Derfor er vi veldig beæret for å få være her, sa David Miller.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix