– Det blir feil å kommentere denne enkelttransaksjonen, for da kan det oppstå misforståelser. Den er del av et større bilde, sier Arild Buli. Quart-sjefen er hardt presset for tiden.

For to uker siden opplyste han at han trenger 30 millioner kroner for å stable på beina festival neste år. Dette er kapitalbehovet etter at billettinntektene sviktet dramatisk i forhold til budsjettet på Quart '09 i år.

Murrer

Blant dem som savner penger er mange av festivalens ansatte. Fædrelandsvennen har vært i kontakt med flere av dem, og det murres nå kraftig i rekkene på grunn av manglende lønnsutbetaling.

Det er ikke bare uteblitt lønn som irriterer de ansatte. En av dem uttrykker seg slik:

– Det var fint å jobbe for Buli så lenge det var penger, altså til midten av mai. Etter det har det vært et helvete, sier en ansatt som ønsker å være anonym.

Første skritt

For to uker siden lovte Buli at de ulønnede og andre kreditorer skal få svar ved utgangen av august.

17. august leverte de ansatte en påkrav om lønn til bedriften. Dette er første skritt i en prosess som gir lønnstakere adgang til å slå arbeidsgiver konkurs. Dersom lønn uteblir i ytterligere fire uker, kan konkursvarsel leveres før den endelige konkursbegjæringen leveres tingretten to uker senere.

Betalte lån

Samtidig har Quart Event AS utbetalt 229.000 kroner til Bernhard Olai Wæthe 20. august. Dette ifølge en bankkvittering Fædrelandsvennen har fått tilgang til. På kvitteringen opplyses det at beløpet gjelder «delbetaling av lån gitt 26.06. 2009». Det var nemlig Wæthe som før årets festival lånte Buli hele 7 millioner kroner slik at festivalen i det hele tatt kunne avvikles.

Ingen kommentar

Transaksjonen har den siste uka blitt kjent blant de ansatte, noe som ikke akkurat har bedret stemningen. Men Buli nekter altså å kommentere overdragelsen ovenfor Fædrelandsvennen:

– Jeg vil ikke si noen ting rundt dette nå. Det blir feil. Vi kan komme tilbake til saken over helgen, sier Buli.

– Men betyr dette at lånet til Wæthe nå er nedbetalt?

– Som sagt: dette blir det ikke riktig å kommentere nå.

– Forstår du at de ansatte blir provoserte over at du betaler ut dette samtidig som de har utestående lønn?

– Ja, jeg forstår at man blir frustrert når man ikke får lønn. Nå leter jeg etter flere investorer, og jeg skal ha noen møter i løpet av helgen så får vi se, sier Buli.

Har fått alt tilbake

Fædrelandsvennen har også vært i kontakt med Bernhard Wæthe angående lånet:

– Jeg fikk hele lånet betalt tilbake mandag etter Quart slik det ble lovet, sier Wæthe.

– Men denne kvitteringen viser jo at du fikk penger så sent som 20. august?

– Dette må du ikke snakke med meg om. Snakk med Buli, sier Wæthe og avslutter samtalen.

Dersom det går så langt som at Quart blir slått konkurs, kan overdragelsen bli omstøtt. Dette ifølge juridisk ekspertise Fædrelandsvennen har vært i kontakt med. Overdragelsen kan også vise seg direkte ulovlig dersom den har funnet sted på et tidspunkt Quart har vært insolvent.

Ingen lønn

Informasjonssjef Vidar Mortensen er blant dem som har jobbet gratis. Han opplyser at han ikke har fått en krone i lønn fra han ble ansatt i 50 prosent stilling i april.

– Jeg vet ikke hva slags avtaler som ligger til grunn for utbetalingen til Wæthe, men det er klart at man gjerne vil bli prioritert når man ikke har fått lønn i det hele tatt. Stemningen blant de ansatte nå er veldig usikker, sier Mortensen. Kontrakten hans med Quart gikk ut 15. juli.