ARENDAL: Jeg synes det er helt på trynet at folk som ikke er gamle nok kommer på festival for å drikke seg dritings, sier han til fvn.no.

MINDREÅRIGE: Denne guttegjengen sier at de har sett flere som ikke er gamle nok gå rundt å drikke øl. F.V. Olav Andre Spidsø (18), Kristoffer Sakseide (17) og Roger Hansen (17). FOTO: Mads Ommundsen Foto: Mads Ommundsen

Han er ikke overrasket når han ser dagens oppslag i avisen om mindreårige som bøtter i seg øl på festivalcampen under Hovefestivalen, og som forteller til avisen at det er lett å få tak i det gule skjenkebåndet som gir dem rett til å kjøpe alkohol.

— Jeg har hørt flere skryte av at de har fått tak i gult skjenkebånd selv om de er alt for unge. Noen har til og med sagt at de bare er 12 år, forteller han.

Han tror at noe av grunnen til at så mange mindreårige får tak i skjenkebånd er at det er frivillige som står og leverer det ut.

— Og disse er jo på festivalen for å feste og ha det gøy, sier han.

- Kunne kanskje hjulpet

Han er på Hovefestivalen sammen med to kamerater, Kristoffer Sakseide (17) og Roger Hansen (17), ingen av de har gult bånd. På tross av at han bare er 17 år er ikke Sakseide helt uenig med Arendal-ordfører, Torill Rolstad Larsen, som vurderer høyere aldersgrense på festivalcampen neste år.

— Det kunne jo kanskje hjulpet. For jeg har et inntrykk av at det er en del som er for unge som allikevel får fatt på alkohol, men samtidig så er det jo litt kjedelig for de som er 16 og 17 år som er her for musikken sin del, og ikke drikker, sier Sakseide.

- Mer gladfyll

Sistemann i kameratgjengen, Roger Hansen, mener at det ikke er noe stort problem dersom folk under 18 år drikker.

— Men det er nå en gang sånn at det de gjør faktisk er ulovlig, sier han.

Han har ikke inntrykk av at det er mye flatfyll på festivalen.

— Det er mer gladfyll, sier han og ler.

Christian Grindheim (26). FOTO: Mads Ommundsen.

Arendalitt, Christian Grindheim (26) har vært på samtlige utgaver av Hovefestivalen. Han har et inntrykk av at det er flere yngre folk på festivalen i år i forhold til tidligere år. — Virker som om snittalderen har gått ned

— Det første året jeg var her virket det som om de fleste var på min alder, men det virker som at snittalderen blir lavere og lavere for hvert år som går, sier 26-åringen.

Også han har et inntrykk av at det er mange som får tak i gule bånd selv om de ikke er gamle nok, men han ser ikke på dette som noe stort problem.

— Dette er jo en festival, og da er det meste lov, sier han og føyer til: - Det er ikke unormalt mye fyll her i forhold til at vi er på festival, men så er jo det å være på festival ganske unormalt i seg selv.

- Det skal ikke være sånn

Toffen Gunnufsen sier at problemet er større enn i fjor.

— Det ser ut som om det er blitt mer drikking blant de yngre. Vi får ta en evaluering av det hele til høsten. Det skal jo ikke være sånn, sier han.

Han mener at foreldre skal kunne føle seg trygge på at deres mindreårige barn ikke drikker på festivalen.

— Men samtidig så er det jo naivt å tro at de ikke drikker øl, mener han.

Festivalledelsen kan opplyse om at de har foretatt kontroller på campingområdet underveis, og festivalleder Ian Donaldson kan opplyse om at de har foretatt rundt 30 beslag av gule skjenkebånd på selve festivalområdet, og rundt det samme antallet på campingområdet.