«No country for old men» var den store favoritten foran årets Oscar-utdeling. Og med åtte nominasjoner i lomma, lå det meste til rette for en vellykket kveld.

«No country for old men» vant til slutt fire (viktige) priser: Beste film, beste regi, beste omgjorte manus og beste mannlige birolle.

Se video: Håvet inn fire priserSe video:

Spiselige Oscar-statuetter

Norsk film vant Oscar

Les også: Europas store Oscar-kveld

Kategoriene de måtte se seg slått i ble: Beste lyd, beste lydredigering, beste redigering og beste cinematografi.

Det er Joel og Ethan Coen som står bak regien på «No country for old men» og de har også utformet manus på bakgrunn av romanen av Cormac McCarthty med samme navn. Javier Bardem sikret filmen enda en pris for sin prestasjon som massemorder på jakt etter penger.

– Mama, denne er for deg. Denne er for dine besteforeldre og foreldre, erklærte Bardem i sin takketale ettersom Bardems familie består av flere generasjoner med underholdere.

Forhåndsfavoritt

I «No country for old men» følger vi problemene som oppstår da Llewelyn Moss oppdager en lastebil full av kokain, lik strødd på bakken og en veske stappet med millioner av dollar. I den fengslende thrilleren utløser Moss en kjedereaksjon med vold da han tar pengene og prøver å flykte fra lovens lange arm og en psykotisk massemorder.

At Ethan og Joel Coen skulle vinne Oscar for beste regi, hadde de fleste eksperter regnet med på forhånd. Blant annet hadde bettingselskapet NordicBet.com kun 1,30 i odds for at duoen fikk regi-anerkjennelse for «No country for old men». Samme selskap mente også med retthet at filmen hadde størst sjanse til å bli beste Oscar-film med 1,35 i odds.

Før søndagens Oscar-utdeling hadde «No country for old men» allerede vunnet 75 (!) priser. Tre Bafta, to Golden Globe og fire fra New York film critics circle er blant utmerkelsene thrilleren har fått. Nå har altså tallet steget til 79 priser.

«No country for old men» rakk ikke å få premiere i Norge før Oscar-utdelingen 24. februar. Men på fredag kan nysgjerrige nordmenn endelig få se det to timer-lange dramaet på kino.

Danket ut «Blood»

Så langt har filmen spilt inn for 92 millioner dollar på verdensbasis og «No country for old men» er den 12. filmen der begge Coen-brødrene står bak.

Da brødrene skulle takke for Oscar-prisene på scenen snakket Joel om hvordan han og Ethan har laget filmer siden de var barn på 60-tallet.

– Ærlig talt så føles det ikke særlig annerledes nå enn det vi gjorde før, spøkte Joel Coen.

Se «No country for old men»-traileren her

Med i Oscar-racet var også «There will be blood», som hadde like mange muligheter til å stikke av med Oscar-statuetter som «No country for old men». Men av åtte mulige fikk dramaet som omhandler starten av 1900-tallet kun to priser: Beste mannlige hovedrolle (Daniel Day-Lewis) og beste cinematografi.