- Det var ham eller meg

Dermed var Andreas ute av 71° nord. Men Kristin hadde egentlig bestemt seg for å sende Jan Tore hjem.

Publisert:
  • Janne Hagen
Denne artikkelen er over 11 år gammel

— Jeg skjønte det rett før utvelgelsen, for Kristin greide ikke se meg i øynene da vi pratet sammen - da skjønte jeg det var jeg som røk, sier Andreas Brunes som måtte forlate konkurransen i femte episode.

Jørgen Aamodt måtte som årets første deltaker forlate 71° nord sist uke, og han fikk da muligheten til å velge en oppdragsleder. Han valgte Kristin Bøgeberg Johnsson. Som leder kunne Kristin ha skaffet seg ekstra plusspoeng om de hadde klart oppdraget. Men slik gikk det ikke. Det ble full pott med minuspoeng, og disse kunne Kristin fordele på to i laget, i tillegg til at hun fikk 18 minus selv.

Etter samtaler med de andre, mente hun hun kunne redde seg selv ved å gi 17 av de 18 minuspoengene til Andreas som deltakerne har oppfattet som en av de største konkurrentene.

— Jeg ble veldig skuffet, for Kristin var den jeg stolte mest på der inne, sier Andreas Brunes.

Kristin selv mener det sto om henne eller Andreas.

— Jeg var ganske bestemt på å få ut Jan Tore, men fikk beskjed om at de andre satte meg nederst på poenglisten dersom jeg ikke delte ut minuspoengene til Andreas, sier hun.

- Var tøfft

Men det kostet henne.

— Det var ganske tøfft, særlig fordi jeg liker ham som person. Det var utrolig bittert for meg også, ettersom jeg hadde så utrolig mye mer lyst å ha ut en annen person. Jeg tror nok Andreas ble ganske skuffet. Men vi har snakket om dette i ettertid, og vi er gode venner i dag, forklarer hun.

Andreas tror ikke Kristin tjente noe på handlingen rent takstisk, for hun hadde ikke vært i faresonen, mener han.

— Wenche, Tarjei, Kristin og meg og skulle greid å få Jan Tore ut. Men alt ble egentlig ødelagt da Jørgen røk. Jeg fikk en god prat med Wenche og Tarjei, og hadde tro på at jeg ville klare meg. Men de andre greide å presse Kristin til å se det annerledes.

- Vil jo vinne

Kristin ville imidlertid ha gjort det samme igjen.

— Ja, man vil jo vinne. Det er om å gjøre å være med så lenge som mulig. Og dette betydde ett skritt nærmere Nordkapp for meg, sier hun.

- Hun hadde det ikke ålreit

Andreas ville derimot ikke ha gjort det samme om han var i Kristins sted.

— Jeg skjønner godt at hun gjorde det, for hun fikk nok kniven på strupen selv, eller fikk i hvertfall inntrykk av at det ble meg eller henne som røk - selv om jeg tror det ikke nødvendigvis var den eneste muligheten. Jeg ble ikke sint på Kristin, og bærer ikke nag, og det sa jeg til henne med en gang. Jeg tror ikke hun hadde det noe særlig ålreit med seg selv med heller, så det var nok ikke lett for henne. Selv hadde jeg ikke gjort det samme, nei. Jeg ville gått for å få ut de jeg ikke ville hatt med videre på tur.

- Ikke god i noe

Fysioterapeuten Andreas Brunes følte nok presset under å bli sett på som den store trusselen i konkurransen.

— Det er klart jeg hadde press på meg, det skjønte jeg hele veien. Jeg har alltid sagt at dersom jeg kommer med i 71 ° nord, vil jeg bli stemt rett ut ved første mulighet uansett, så det gikk som forventet, det. Det er mye man kan være redd for, men høyder og slikt er jeg ikke redd. Jeg er ikke spesielt god i noe, men kan litt om det meste og er ganske seig, og blir ikke redd. Så jeg visste jo at jeg ville være en sterk konkurrent rent fysisk, sier han.

Rettferdig

Han ville helst hatt en ærlig kamp videre i konkurransen, og tror ikke alle skjønte spillet like godt.

— Folk forsto ikke at jeg ikke var noen trussel - det er de som rotter seg sammen og vil styre greia fra teltet som er de farlige. Det er sånn det er, men det er litt rart at enkelte ikke ser hvordan de blir utnyttet, sier han.

- Ikke arrogant

Produsentene av TV-serien sitter selvsagt på mye mer film enn det som blir vist på TV. Det redigeres og klippes, og flere realitydeltakere har tidligere reagert på at det ikke alltid er mulig å kjenne seg helt igjen på TV.

— Jeg har stort sett fått gode tilbakemeldinger etter at folk har sett meg, og det er hyggelig. Men, jeg tror folk som ikke kjenner meg kan få inntrykk av at jeg er ganske arrogant og lite sympatisk. Ting blir jo ofte klippet litt ut av sammenhengen, sier Andreas.

Han er lei for at det virket som han godtet seg over at Anniken slet på den harde skituren over fjellet tidligere i programmet.

— Det var jeg som dro Anniken mesteparten av tiden. Det fikk vi ikke sett på TV. Jeg hadde trodde jeg skulle få mye mer kred for det. Jeg godter meg selvsagt ikke når andre sliter, men jeg liker at jeg da kan stå på ekstra og trå til for å hjelpe.

Utfor bakke

Det gikk styggfort utfor da deltagerne i 71° nord konkurrerte om det viktige frikortet i kveldens sending. I downhill-syklingen gikk det for alvor utfor bakke, og Jan Tore Richenberg for utfor og tok salto med sykkelen nedover fjellsiden.

Oppdraget gikk ut på at de ni deltakerne skulle seile rundt Stadt. Gruppen ble delt opp i to – syv om bord i seilbåten, mens to måtte bli værende på land. De to på land skulle ved hjelp av morse eller semafor gi seilbåten beskjed om hvor den skulle dra.

Sto om tid

Oppdragsleder Kristin fikk kjenne kappløpet med tiden.

— Jeg hadde aldri navigert tidligere, og aldri vært kaptein på en båt. Men det var veldig gøy. Selv om det hadde vært kjekkere om vi hadde klart oppdraget, sier konkurransens yngste deltaker, Kristin.

Venner

Andreas har hatt kontakt med flere av deltakerne i etterkant av innspillingen.

— Jeg har hatt mye kontakt med Jørgen og Wenche, og litt med Kristin og Trine. Det er alle folk som kommer til å følge med meg videre i livet på en eller annen måte, sier Andreas.

God opplevelse

Både Kristin og Andreas skryter av gruppa.

— De klarte å få med utrolig forskjellige personligheter, sier Kristin, og er som Andreas godt fornøyd med å ha 71 ° nord-deltakelsen på cv-en.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.