STAVANGER: Far og sønn var blant de siste av de totalt 40 deltakerne som har gått videre til semifinalene i «Norske talenter».

Talentkonkurransen på TV2 har blitt kritisert for å være drittsekk-tv. Men det vil ikke sju ganger verdensmester i knusing Narve Læret være med på. Selv har familien fra Horten erfaring med mobbing. I barndommen ble Christoffer mobbet og som sjuåring ble han banket opp av fire eldre gutter i skolegården.

– Han fikk seg en real omgang juling av eldre gutter. Det var så pass alvorlig at vi flyttet ham til en annen skole. Det er i overkant av hva som skal skje i en skolegård, sier Narve Læret.

Maktesløs sjuåring

Episoden ble snudd om til noe positivt da Christoffer valgte å være med faren på karatetrening.

– Det er klart en gutt på sju år føler seg maktesløs når noe slikt hender. Man har ikke lyst å gå på skolen. Så jeg ymtet frampå om han kanskje ville være med på karateklubben, prøve å jobbe på ham litt sjøltillit. Det sa bare pang. Han viste seg å være et stort talent.

I norgestoppen

Karate falt helt naturlig for Christoffer. Nå tevler han i den mest fysiske av karatestilene: kyokushin karate. Han har vunnet Norgescupen i sin klasse ni ganger. Programlederne var bare noen av dem som ble fjetret av 14-åringens innsats på auditionen.

Mestring gir selvtillit

– Hvis du mestrer noe, enten det er sjakk eller kampsport, får du bedre sjøltillit. I Christoffer sitt tilfelle har karate gjort ham til en selvsikker ung mann, sier Læret, som ble oppfordret av TV2 til å delta i konkurransen.

Han lot seg til slutt overtale på én betingelse: At sønnen deltok sammen med ham.

– Det var stort å stå på scenen sammen med Christoffer og motta jubel fra dommere og publikum.

– Ikke mobbe-tv

– Hva synes du om at «Norske talenter» er kritisert som mobbe-tv?

– Jeg har ikke opplevd programmet som mobbe-tv. Det er kanskje noen litt for snille foreldre der ute som sender barna inn i løvens hule uten å være objektive først. Litt selvkritikk er aldri dumt, sier han og legger til:

– Under de auditionene jeg har vært på har de genuine talentene blitt behandlet rettferdig. Når det gjelder de som kommer og tror de kan vinne penger med å spille lufttrekkspill, ja, da har de sånn halvveis bedt om det.

Seerne bestemmer

4. april starter de direktesendte programmene fra Nydalen. To utøvere går videre til finalen hver fredag i fem uker framover. Det er publikum i de tusen hjem som med innringing og sms stemmer fram vinneren av hver semifinale, men dommerne bestemmer hvem den andre finalisten blir. Dommerpanelet får velge mellom utøverne som blir stemt fram til 2.— og 3.-plass.

Finalen er 9. mai.

Spektakulær direktesending

Om de direktesendte semifinalene har verdensmesteren i knusing dette å si:

– Det kommer til å bli enda mer spektakulært enn det vi viste i kveld!

Dersom far og sønn går helt til topps er planen å bruke stipendet på et studieopphold for Christoffer i Japan.