— Plata er full av ny giv og pågangsmot. Vi har kost oss veldig med den. Vi har bare kjørt på og latt låtene leve sitt eget liv. Vi har ikke vært så opptatte av at det skal høres ut som Kråkesølv, for det gjør det uansett, forteller gitarist og vokalist Fredrik Olsen om den nye, selvtitulerte plata til Kråkesølv.

Ny trommis

Kråkesølv ble etablert i Bodø i 2007, og gav ut sin første plate «Trådnøsting» i 2009. I 2012 sluttet trommis Thomas Litangen fordi han ønsket å prioritere andre prosjekter. Da Kråkesølv skulle se etter ny trommis. var det bare én mann de kunne tenke seg, Jørgen Smådal Larsen, bodøværing med bakgrunn i band som The Spectacle og Lukestar. Smådal Larsen takket ja til jobben, og har ifølge Fredrik Olsen hatt en stor påvirkning på Kråkesølvs fjerde plate:

— Han har i stor grad preget lydbildet. Det var da han kom inn at det ble skikkelig gøy å spille igjen. Han har produsert plata, spilt noen gitarriff, og har et helt fantastisk trommespill.

Fornøyde anmeldere

Og anmelderne, de ser ut til å være enige, for flere av landets største aviser har trillet terningkast fem for plata.

— Resultatet er et bedre, mer utadvendt Kråkesølv, om enn mer merkbart enn direkte hørbart, skriver VGs anmelder om påvirkningen Smådal Larsen har på den nye plata.

— Av alle som har prøvd seg på svevende, klangfull og styggskjønn gitarpop det siste tiåret, er det få som har utført det med samme eleganse, naturlighet og klare, deilige gitarlyd som Kråkesølv, skriver Bergens Tidende.

— Kråkesølv har fornyet seg akkurat passe. De var gode før, de er enda bedre nå, mener Fædrelandsvennens anmelder Rune Slyngstad.

- Fansen betyr mest

Bandet setter pris på alle de gode anmeldelsene:

— Det er helt fantastisk. Det er denne plata vi har vært mest fornøyd med. Det er ganske nervepirrende å gi ut ny plate, og vi blir ganske lettet når anmeldelsene er gode. Men samtidig er det ikke anmeldelsene som betyr mest. Det er de som skriver til oss på nettet, og folk som kommer på konserter, fansen, som betyr mest for oss.

Spiller hardere på konsert

Lørdag kommer Kråkesølv til Pir6 i Kristiansand, og skal videre til de største byene i Norge på turné.

— Vi har spilt i Kristiansand tre ganger før, og det har alltid vært god stemning. Vi gleder oss til å komme tilbake, og vi er veldig spillesugne. Vi skal spille en del fra den nye plata, men også en del av de gamle låtene.

— Hvordan har dere det på turné?

— Det er noe av det beste her i livet. Det liker vi veldig godt.

— Hvordan er en typisk konsert med Kråkesølv?

— Vi gir det vi har på scenen, og spiller som regel litt hardere enn det vi gjør på plata. Det er alltid god stemning!