— Det har vært ganske vanskelig, men jeg er ferdig med det nå, forteller 17 år gamle Cato Alexander Eikeland som går under artistnavnet C the Me.

Personlig tekst

Fædrelandsvennen treffer den unge rapperen hjemme i Vågsbygd. Fredag ser vi han i semifinalen i «Norske Talenter,» der han skal fremføre sin egenskrevne låt «Reality.» I teksten har han tatt utgangspunkt i sin egen mobbehistorie, men har også prøvd å sette seg inn i hvordan andre mobbeofre har det. Han håper at låta kan hjelpe.

«I know people that want to kill themselves, and I wanted to do so too. So everytime you ignore, the blame is on you. Suicide is the goddamn topic. Just think, if you stopped being selfish, you could have stopped it,» rapper Eikeland.

Hør låta her:

— Det er en ganske sterk og personlig tekst som handler om det å ikke bli godtatt fordi du er annerledes.

17-åringen forteller at han ble mobbet gjennom nesten hele grunnskolen.

— Det var fysisk og psykisk mobbing. Det gikk på hvordan jeg oppførte meg, og hvordan jeg kledde meg. Jeg har blitt behandlet som dritt ganske lenge.

Vil satse på artistkarrieren

I 9. klasse fikk Eikeland noen nye venner, men rotet seg etter hvert bort i både rus og kriminalitet. Etter en stund skjønte han at dette ikke kunne fortsette. Han måtte ut av miljøet han var i. Like etterpå fikk han som 14-åring tilbud om å spille inn en låt og fremføre den. Siden da har rapperen ønsket å satse på musikk.

I dag jobber Eikeland på Pizzabakeren i stedet for å gå på skole, og synes i grunnen at han har det ganske greit:

— Jeg er ikke motivert til å gå på skole, så da vil jeg heller jobbe, og spare penger til å ta lappen, også vil jeg flytte for meg selv.

- Åpner dører

- Du har fortalt om en ganske tøff oppvekst. Hva tenker du om det i dag?

— Det går ikke så mye gjennom hodet mitt nå. Det har vært vanskelig, men jeg har klart å snu livet mitt, og havne på rett spor igjen. Det er jeg glad for, for det er det ikke alle som klarer. - Fredag ser vi deg i finalen i «Norske Talenter.» Hva vil det bety for deg å gå videre?

— Jeg tror at det kan åpne mange dører, siden flere får sett meg. Allerede har jeg fått mye respons. Da jeg la ut «Reality» på YouTube var det flere som tok kontakt og fortalte sine egne historier. Noen ser opp til meg. Det er ganske sykt.

Stolt mor

Cato Eikelands mor, Vibeke Eikeland, bekrefter at sønnen har hatt en tøff oppvekst. Hun er stolt over at han nå har kommet så langt i «Norske Talenter.»

— Jeg får frysninger. Jeg har fulgt ham siden den første opptredenen han hadde som 14-åring. Jeg er veldig stolt!Hun mener at sønnens låter har forandret seg mye siden starten:

— I begynnelsen var det mye sinne, ganske inneslutta, mørke og tøffe raplåter. Nå går han mer innpå hvorfor det var slik.

Tror ikke han vinner finalen

Fredag møter Cato Eikeland sju andre talenter i semifinalen. Han frykter mest konkurransen fra dansegruppa Werkin'Girls og sangeren Henrik Fuglem.

— Jeg håper å gå videre, men jeg er nesten 99 prosent sikker på at jeg ikke vinner finalen.

- Hvem tror du vinner?

— Angelina. Hun er jo helt rå til å være åtte år.