— Det er en formidabel gave, og vi skal være takknemlige. Jeg vil understreke det positive. Samtidig kan ikke en rik person forvente at vi skal åpne bykassa for nye store millionutgifter på kulturfeltet fordi han gir oss en gave, sier ordførerkandidat for Fremskrittspartiet, Stian Storbukås, til Fædrelandsvennen.

Fædrelandsvennens førsteside lørdag 25. april.

Vil ikke bruke millionerStorbukås utelukker at Frp vil bidra til å øke kulturutgiftene i Kristiansand i nevneverdig grad. Frps avgående gruppeleder, Tor S. Utsogn, sier det er en fantastisk gave som er gitt byen, og at det forplikter Kristiansand som storby. Også han avviser store ekstrautgifter.

Frp samarbeider i dag med Høyre og KrF om å styre byen. Både ordfører Arvid Grundekjøn (H) og varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) har brukt store ord om kunstgaven som ble gjort offentlig kjent i helga.

De ser for seg at siloen på Silokaia kan ombygges og bli utstillingssted for store samlingen fra Nicolay Tangen. Tangen selv har foreslått siloen som visningssted og sagt han vil bidra med penger.

Vi har allerede to kunstmuseer i byen. Biblioteket viser fram mye, og vi har Sørlandets kunstmuseum. Vi trenger ikke å bygge enda ett.

— Jeg er positiv til offentlig/privat samarbeid. Det er flott når Nicolai Tangen sier han vil bidra. Dette spleiselaget må uansett ikke påføre kommunen millionutgifter, sier Storbukås.

Storbukås vil ikke si en konkret beløpsgrense, men bruker flere ganger uttrykket «nei til millionutgifter».

Avviser nytt kulturbygg

— Fortjener ikke en unik kunstsamling på over 1000 bilder å bli vist ordentlig fram.

— Jo, men vi har allerede to kunstmuseer i byen. Biblioteket viser fram mye, og vi har Sørlandets kunstmuseum. Vi trenger ikke å bygge enda ett. Jeg minner om Wennesland-samlingen som stilles ut på Kristiansand Katedralskole Gimle, svarer Storbukås.

Vi må sikre det prinsipielle. Gaven er fantastisk, men det skal heller ikke være slik at man kan få innflytelse over kommunens budsjetter ved å gi gaver

Frps ordførerkandidat trekker fram det nye Rådhuset. Storbukås minner også om at kommunen har en mengde skoler og eldre-institusjoner.

— Det er fullt mulig å vise Tangen-samlingen fram til stor glede for folk, uten at vi skal påføre bykassa million-utgifter. Jeg er svært positiv til denne gaven, men vi må sikre oss at det ikke er en gave med ti linjer fotnoter under, sier Storbukås.

— Vi må sikre det prinsipielle. Gaven er fantastisk, men det skal heller ikke være slik at man kan få innflytelse over kommunens budsjetter ved å gi gaver, sier Storbukås.

Odd Salvesen tror Kristiansand kommune greier begge deler, men sier eldresektoren trenger penger og at det ikke er aktuelt med store nye, kulturutgifter. Foto: Torstein _en

Han forutsetter at bystyret til høsten får en sak hvor politikerne på helt fritt grunnlag kan vedta eller forkaste en løsning, og at det ikke er inngått samarbeid som binder opp.

De eldre

Gruppeleder i Pensjonistpartiet, Odd A. Salvesen, sier han også er skeptisk til store nye, utgifter over kommunebudsjettet. Han håper det kan unngås.

— Det er en storslått gave, og den fortjener å bli vist ordentlig fram. Siloen kan være et flott visningssted. Samtidig sitter våre eldre parkert i rene parkeringshusene rundt i byen. De får et pent rom og god mat, men ikke så mye mer. Denne gaven må ikke gå utover de eldre. Vi har ikke råd til store kulturinvesteringer nå som eldrebølger kommer, sier han.