Prisen ble delt ut i Arendal onsdag ettermiddag. Agate Øksendal Kaupang vant Sørlandets litteraturpris i sjangeren skjønnlitteratur for sin bok «Å holde pusten». Kaupang er fra Kristiansand og ”Å holde pusten” er hennes første bok.

Agate Øksendal Kaupang (f. 1993) er fra Kristiansand og ”Å holde pusten” er hennes første bok. Foto: Arkivfoto

— Brutalt ærlig- Dette er en brutalt ærlig bok om å vokse opp med psykisk sykdom i nærmeste familie. Den unge jenta må ta ansvar for å holde familien sammen i en kaotisk hverdag preget av en ustabil mor, barnevern og store ytre påkjenninger. Samtidig skal livet utvikles i sårbare ungdomsår. Språket er stilsikkert og stramt med presise beskrivelser av mennesker og situasjoner, mener juryen om boka.

— Kaupang har skrevet en god debutroman, og det blir spennende å følge med på henne videre, sier Jan Kløvstad som sitter i styringsgruppa for Sørlandets litteraturpris.

Den unge forfatteren har fått flere gode anmeldelser. Dagens Næringsliv mener at språket er konsist og at «øyeblikkene som utgjør hver fortelling er alle poengterte og godt fremstilte».

Tone Klev Furnes (f. 1964) er fra Mandal. «Emanuel Vigeland» er hennes fjerde kunstnerbiografi. Foto: Arkivfoto

— PraktfullTone Klev Furnes vant Sørlandets litteraturpris 2014 i kategori sakprosa for boka «Emanuel Vigeland». Furnes er fra Mandal. Denne boka er hennes fjerde kunstnerbiografi.

— Det er en stor ære både å bli nominert og å bli stemt fram avpublikum til denne prisen. Den er en anerkjennelse ikke bare avmitt forfatterskap, men også av Emanuel Vigeland selv. Uten ham oghans store produksjon hadde jeg ikke hatt noe å bygge denne bokapå, og han kom jo også fra Sørlandet. Prisen inspirerer virkeligtil å fortsette å skrive forskningsbasert litteratur, sier ToneKlev Furnes.

— Emanuel Vigeland (1875- 1948) hadde i første halvdel av 1900-tallet en ledende posisjon som kirke- og monumentalkunstner, både i Norge og i utlandet. Furnes har skrevet en praktfull bok om denne litt mindre kjente Vigeland, ledsaget av flotte gjengivelser av kunstnerens verk. Forfatteren evner å levendegjøre en ruvende skikkelse i vår kunsthistorie. Boka gir god oversikt, samtidig som den er detaljrik omfattende i den biografiske delen, skriver juryen om boka.

Vinnerne fikk 15.000 kroner hver, og hvert sitt kunstverk av Arendalskunstner Marius Martinussen.

— Vi er veldig stolte av at to så flotte forfattere får prisen, mener Jan Kløvstad.

- To gode valg

Tre skjønnlitterære bøker, og tre sakprosa bøker kom til finalen, der en folkeavstemning avgjorde hvem som vant.

— De to som vant var helt klart de beste, sier Kløvstad.

Kulturredaktør i Fædrelandsvennen, Karen Kristine Blågestad, mener at det er to gode valg:

— Jeg synes det er spesielt bra at unge forfattere blir sett og lest. Agate Øksendal Kaupangs bok er en sjeldent stram og sår roman. Helt nøkternt beretter den om barn som ikke blir sett og som lever i klem mellom et dysfunksjonelt hjem og storsamfunnet, deres lojalitetskonflikter, deres angst og hvor usynlige de er. Den gjorde sterkt inntrykk og var vond å lese.