Når du synes det er på tid å komme i julestemning, så er Helene Bøksle en fantastisk god ledsager. Hun er landets beste kvinnelige vokalist, og det er på tide å sette alle nissene som lager klisjefylte juleplater på plass der de hører hjemme.

Helene Bøksle gjør det!

— Du er den sangen som synger i meg. Den tonen som aldri dør hen, synger hun på hjemlengselsangen ”Mitt land”. Disse tekstlinjene tilhører egentlig irske Brandon Graham, som er oversatt til norsk av Cecilie Larsen fra Flekkefjord. Melodien har Rølf Løvland komponert. Bøksle og Løvland i tospann er selvsagt en vinner når det handler om å lage dynamisk og mektig balladeri. En daglig spilling av ”Mitt land” fram til julaften virker som en nødvendighet akkurat nå.

”Lys til nattsvart jord” er signert Elin Nygaard fra Kristiansand. Her er det snakk om visesang og folkemusikk. Vellykket sådan. Og det er mange fine overganger mellom folkemusikksjela i Helene Bøksle til salmesang og gamle, tradisjonelle julesanger som ”Mitt hjerte alltid vanker”, ”Nå vandrer fra hver en verdens krok” og ”Deilig er jorden”.

Sindre Hotvedt har produsert. Torbjørn Økland fra Vamp spiller gitar, og Stein Inge Brækhus er perkusjonist. Arrangementene er delikate, og produksjonen er heldigvis uten de glatte lagene som har preget altfor mange juleplater i flere tiår. Dette er så organisk og flott utført at man som lytter i et drømmende øyeblikk kan føle at Bøksle og musikerne står hjemme i stua di og synger og spiller.

Det er noen år siden Helene Bøksle sprang ut som en av landets store vokalroser. Med dette albumet vil hun blomstre både denne jula og de neste. Låten ”Det hev ei rose sprunge” handler om mirakler, om at det fins lys i dager selv når det er mørkt og kaldt.

Helene Bøksle kan få is til å smelte. Dette er den beste norske juleplata i år. Kanskje den beste noen sinne.