Åtte Oscar-nominasjoner til Tyldum og en til Kove

Morten Tyldum tok til de grader storeslem da Oscar-nominasjonene ble kunngjort i Los Angeles torsdag.

Publisert:

Morten Tyldums film «The Imitation Game» er Oscar-nominert for beste film. Skuespilleren Chris Pine (til venstre) og filmakademiets direktør Cheryl Boone Isaacs presenterte de Oscar-nominerte filmene. Foto: Reuters / NTB scanpix

Morten Tyldum gjorde til de grader storeslem da Oscar-nominasjonene ble kunngjort i Los Angeles «The Imitation Game» torsdag. Filmen fikk hele åtte nominasjoner. Her er regissøren fotografert med sin kone Janne Tyldum før Golden Globe-utdelingen. Foto: Reuters / NTB scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over fem år gammel

Filmen fikk hele åtte nominasjoner, og gjevest av alt – for beste regi og for beste film. Det er helt unikt i norsk filmhistorie.

Kategoriene filmen ble nominert i, er: Beste film, beste regi, beste kvinnelige birolle, beste tilrettelagte manus, beste originalmusikk og beste mannlige hovedrolle, filmredigering og produksjonsdesign.

ta19d9eb.jpg Foto: Reuters / NTB scanpix

Det er allerede klart at animasjonsregissøren Torill Kove, som har vokst opp på Hamar, men bor i Montreal i Canada, er nominert i kategorien beste animerte kortfilm for «Me and My Moulton».Regissørene Alfonso Cuarón og J.J. Abrams og skuespilleren Chris Pine og Det amerikanske filmakademiets direktør Cheryl Boone Isaacspresenterte de nominerte filmene.

På flyet

Tyldum satt på flyet da nominasjonene ble kunngjort.

– Jeg sitter faktisk på flyet når det kunngjøres, så det er helt grusomt. Jeg kommer til å være dritnervøs når jeg går av og skrur på telefonen min når jeg mellomlander på Heathrow. Det blir ekstremt spennende, sa han til NTB etter at de fem Golden Globe-nominasjonene filmen hans fikk, ikke ga noen priser.

Men regissøren var optimist med tanke på at «The Imitation Game» skulle bli Oscar-nominert.

– Jeg tror vi får noen nominasjoner. Men hvor mange vi får, det vet jeg ikke. Det er det som er spennende. Med ni BAFTA-nominasjoner ser det lovende ut, sier han.

Han behøvde altså ikke å engste seg. Filmen hans fikk bare én nominasjon mindre enn den fikk til det britiske svaret på Oscar.

BAFTA-utdelingen finner sted i London 8. februar, to uker før Oscar-prisene deles ut.

Viktige kategorier

Kategoriene filmen er nominert i, er de viktigste. Det som sannsynligvis gleder den norske regissøren mest, er at hans film er nominert for beste regi. Der er Tyldum i selskap med blant andre Richard Linklater og Wes Anderson.

Når «The Imitation Game» i tillegg er nominert i klassen for beste film, er det en seier i seg selv. Der skal produksjonen konkurrere med «Birdman», «Boyhood», The Grand Budapest Hotel», «Selma», «Whiplash», «The Theory of Everything» og «American Sniper».

Keira Knightly og Benedict Cumberbatch fikk nok en gang nominasjoner i kategoriene beste kvinnelige birolle og beste mannlige hovedrolle, slik de også gjorde under Golden Globe.

I tillegg fikk den altså pris for beste tilrettelagte manus, beste originalmusikk, filmredigering og produksjonsdesign.

Kove for tredje gang

Torill Kove har faktisk muligheten til å vinne sin andre Oscar. I 2007 vant hun med den animerte kortfilmen «Den danske dikteren». Nå dreier det seg altså om «Me and My Moulton».

I 2000 ble hun også Oscar-nominert, men vant ikke, med kortfilmen «Min bestemor strøk kongens skjorter».

Den 87. Oscar-utdelingen finner sted søndag 22. februar i Dolby Theatre i Hollywood og blir direktesendt til mer enn 225 land og regioner.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.