IMG_2757.jpg Foto: Jan Frantzen

— Triste låter gir en ro i sjela, sier Tom Roger Aadland. Og da skjønner alle hva slags plate han skal presentere Hos Naboen torsdag. Det handler om melankoli.

— Jeg hadde en magefølelse på at det var rett å gjøre et mørkt album denne gangen. Midtveis i låtskrivingen stoppet jeg opp og så litt på låtene og landskapet, og etterpå ble det enda mørkere, sier Aadland, og forteller at tematikken på plata spinner rundt ensomhet og lengsel.

— Noe trakk meg i den retningen allerede før jeg begynte å skrive sangene. Som vestlending har jeg masse melankoli i meg, men jeg har også et lysere sinn enn denne plata antyder. Albumet er blitt et konsentrat av de ensomme, mørke følelsene, sier Aadland om albumet «Rapport frå eit grensehotell», som kommer ut fredag.

Dylan

Aadland vakte oppsikt i musikk-Norge da han ga ut albumet «Blod på spora» i 2009, en nynorsk gjendiktning av Bob Dylan-klassikeren «Blood on the Tracks» fra 1975. Et album han forventet å få mye kjeft for, men som mottok gode anmeldelser.

— Jeg merket at det betydde mye for folk. Folk som hadde hørt Dylan i førti år fortalte at den og den låten aldri hadde truffet dem sånn før. Jeg følte litt av det samme selv også. Når man får låtene på morsmålet så forsvinner filteret. Du kan høre tittelen på engelsk hundre ganger uten å tenke helt over at den betyr «Blod på spora». Det er en ganske heftig tittel, sier Aadland, som også begynte å skrive sine egne låter på norsk etter Dylan-albumet. Nå føler vestlendingen at han har funnet sitt riktige musikalske landskap med «Rapport frå eit grensehotell».

— Dette er et nytt uttrykk for meg, og jeg føler egentlig at det er et litt nytt uttrykk på norsk. Jeg har funnet frem til noe jeg har brukt et par plater på å justere. Jeg merket hele tiden at dette betyr ekstra mye for meg. Jeg har vært litt mer på hugget og litt mer nervøs underveis. Låtene ligger dypt i meg, det er ektefølt når jeg synger dem.

Skittent

Han tar ikke hele æren alene. Aadland har også med seg et håndplukket lag med studiomusikere fra øverste hylle på plata. Dessuten har produsent Lars Voldsdal (som blant annet har jobbet med Madrugada og Hellbillies) gitt plata en skitten sound som Aadland mener kler ham godt.

— Lars hadde en klar idé om at det skulle være en skittenhet i det. Jeg var ikke helt sikker på hva han mente i starten, men merket fort at han hadde veldig rett. Han valgte lydbilder og innfallsvinkler som hjalp sangene og gjorde meg i stand til å synge dem bedre enn jeg ellers ville gjort, sier 51-åringen. På konserten Hos Naboen skal han imidlertid spille låtene solo.

— Jeg kommer til å ha stort fokus på den nye plata, rett og slett fordi jeg er usedvanlig fornøyd med disse låtene. I tillegg kommer jeg til å spe på med litt Dylan på nynorsk og noen låter fra andre plater. Det er intimt og fint her, en type lokale som jeg liker godt å opptre i, sier han.