Forfatter: Bill Bryson

Sjanger: Historie

Oversetter: Gunnar Nyquist

Forlag: Gyldendal

Bill Bryson er her igjen, strålende opplagt og underholdende, selv om temaet hans også har sitt alvor. Han skriver om sommeren 1927 i USA og de historiske hendelser som førte til at noen måneder dette året kom til å bli viktige for utviklingen av det amerikanske samfunnet og dets lederrolle i verden.

Denne sommeren fløy Charles Lindbergh inn i historiebøkene med sin vågefulle ferd over Atlanteren, som den første som lyktes. Han gav amerikanerne ny selvtillit og ble sin tids mest berømte menneske.

Bernt Balchen får mye heder av Bryson. Det var han som fikk det neste flyet over Atlanteren, selv om andre tok æren. I sitt riss av den tidlige flyhistorien nevner Bryson merkelig nok ikke Tryggve Gran. Hans Nordsjø-kryssing i 1914 var i dristighet neppe mindre enn Lindberghs flytur, men den forsvant fra nyhetsbildet på grunn av krigsutbruddet.

Bryson skriver om datidens skurker og helter, han byr på krim, gigantiske branner, oppfinnelsen av fjernsynet, Al Capone, en lat president, jakten på anarkister, opptakten til depresjonen og så videre, alt vevet sammen til et stort og fascinerende teppe av historiske hendelser. For et internasjonalt publikum er nok den store porsjonen baseball vel detaljert, men for amerikanerne er den en del av den nasjonale identiteten. Uansett, Bryson er glitrende forteller.

En-sommer_articlethumbnail[1].jpg