I boka «Kronvitnet» får vi et sjelden innblikk i den organiserte kriminaliteten i vårt naboland. Hovedpersonen er Kasper Vetter, som bygde seg opp som smugler og selger av steroider, hasj og kopier av merkeklær under beskyttelse av Hells Angels i Århus.

Morten Frich, gravejournalist i Berlingske Tidende, har gått løs på oppgaven med respekt for stoffet. Forutsetningene for boka er likevel dypt problematiske. Vetter har sviktet sine gamle venner i mc-miljøet og angitt dem til politiet. Han risikerer derfor å bli drept, og av den grunn har han blitt innvilget ny identitet og plastiske operasjoner, og befinner seg i vitnebeskyttelsesprogrammet til dansk politi. Han etterlot seg en mengde notater som et grunnlag for denne boka, og den tidligere storkriminelle mannen skal ha royalties av boksalget. Det svekker ham innledningsvis som kilde.

Frich redegjør åpent for dette i forordet. Han har gjort et annet valg også, som neppe ville passert desken i en norsk avisredaksjon. Han har valgt å navngi nesten alle de kriminelle medsammensvorne som Vetter har angitt overfor politiet og i sine notater. Samvittighetsfullt har Frich kontaktet dem en etter en for å undersøke beskyldningene, og stort sett fått «ingen kommentar» til svar. Han har navngitt dem likevel, både for ting de er dømt for, og en rekke andre forhold som aldri har vært oppe til doms.

Resultatet er en svært leseverdig historie, som med alle sine detaljer fremstår med en stor grad av troverdighet. Frich skriver godt. Han skildrer kameratskap, brutalitet og såkalt forretningsvirksomhet i mc-klubben. Men han skildrer også både konfliktene og samarbeidet med andre kriminelle grupper. Og Kasper Vetter var aldri medlem av Hells Angels, selv om han samarbeidet med dem.

Boka er kanskje oversolgt som en bok om HA, men den er et sterkt bidrag i skildringen av organisert kriminalitet i Danmark.