KRISTIANSAND:Jeg har sett hele "Halvbroren", så jeg vet hva det er. Jeg håper vi endelig har klart å lage noe som er samlende , sier Agnes Kittelsen.

Dramaserien, som er basert på Lars Saabye Christensens prisbelønnede roman fra 2001, har premiere på NRK på nyåret. Den har et totalbudsjett på 67 millioner kroner, og er produsert av Monster for NRK. I tillegg til Kittelsen er skuespillere som Nicolai Cleve Broch, Jon Øigarden og Mariann Hole med på laget, og styremedlem i Sørnorsk filmsenter, Knut Inge Solbu, har en sentral rolle bak kamera. Opptakene ble gjort i fjor sommer, og varte i 99 dager. Resultatet har blitt en serie i åtte deler á 45 minutter.

Det er en unik historie. Og vi jakter jo disse historiene, hvilket manus vi skal fortelle. Jeg føler denne serien er en vellykket overføring fra manus, og gleder meg til premieren , sier sørlendingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KJÆRESTER: Agnes Kittelsen har hatt mange store film- og tvroller de siste årene. På nyåret er hun igjen aktuell på tv-skjermen, som Vivian, hovedpersonen Barnums kjæreste, i NRKs store dramasatsing "Halvbroren". Barnum spilles av Nicolai Cleve Broch. Foto: Monster/NRK

"Halvbroren" handler om Barnum Nilsen, som vokser opp i etterkrigstidens Oslo sammen med sin eldre halvbror Fred. Fred ble unnfanget i en voldtekt, og vet ikke hvem som er faren hans. Barnum har få venner og han får bare være i fred så lenge storebror Fred vokter over ham. Barnum er ennå ikke tenåring da Fred forsvinner og blir dermed en av de mange fraværende menn som preger familiehistorien. En vegg faller ut av livet til Barnum og han blir besatt av å finne halvbroren sin igjen.

Måtte droppe sørlandsdialekten

Og Kittelsen pleier å insistere på å bruke sin sørlandsdialekt som skuespiller. Men i storsatsingen "Halvbroren", som NRK kaller "den største dramasatsingen noen gang", måtte kristiansandskvinnen droppe de "bløde" konsonantene.

— Jeg var pent nødt til å snakke østnorsk. Det var hardt arbeid for meg, men samtidig var det deilig å kunne gjøre det i en hel serie. Men det var en del omstendighet rundt det arbeidet, forteller skuespilleren, som også snakket østnorsk i "Kon-Tiki" og måtte lære seg bergensk da hun spilte Tikken i "Max Manus". Se trailer til "Halvbroren" øverst i saken!

Har valgt å være fri

FRA FILM TIL TV: Agnes Kittelsen var fredag i forrige uke på premierefesten for "Reisen til julestjernen" på Fønix i Kristiansand. Over nyttår er hun aktuell med NRK-serien "Halvbroren", basert på Lars Saabye Christensens prisbelønnede roman med samme navn. Foto: Kjartan Bjelland

For et drøyt år siden skrev Fædrelandsvennen at Kittelsen var Norges mest etterspurte kvinnelige skuespiller. Nå ser vi fruktene av det. "Kon-Tiki", to sesonger av "Dag", "Reisen til julestjernen" og "Halvbroren" er noe av det hun har kunnet velge av roller etter suksessen med "Max Manus" og "Sykt lykkelig".— Jeg føler jeg har vært heldig, som har hatt fått muligheten til å velge hva jeg vil gjøre. Jeg har da kunnet velge og ikke være fast ansatt noe sted, og det betyr stor frihet. Men jeg prøver å planlegge et år framover , sier Kittelsen, som har sønnen Vetle, som begynte på skolen i høst.

— Det har vært rart for meg å forholde meg til en statlig instans, der han må komme da og være til da. Det må jeg bli litt vant til. Så jeg må prioritere hva jeg vil gjøre, og gjøre det i bolker. Så kan jeg ha litt fri ellers i året, sier Kittelsen.

Tilbake til teatret

Etter noen års pause fra teater, til fordel for film- og tv-roller, bærer det tilbake til scenen for Kittelsen i 2013.

Det er viktig for meg å få spille litt. Det blir som å gå på treningsstudio. Og jeg får gjøre det jeg hadde lyst til, for det er et slags drømmeprosjekt for meg. Det blir gøy , sier Kittelsen, som ikke kan avsløre hvilket teaterstykke det er snakk om.En pressemelding fra Riksteatret avslører derimot at sørlendingens navn er med på hele Norges turnéteaters vårprogram. Så gjenstår det å se om turneen legges innom Sørlandet, og om Kittelsens drøm om å spille i Kilden kan oppfylles allerede neste år.