KRISTIANSAND: I går kveld samlet krefter i band— og artistmiljøet i Kristiansand seg til krisemøte. Bakgrunnen var at Høyre, Krf, PP og Frp foreslår å kutte 500.000 i turne- og arrangementsstøtte og 80.000 i driftsmidler til Sørf i forhold til rådmannens innstilling.

Nyheten har sjokkert musikkmiljøer over hele landet, musikkpressen har omtalt saken bredt, og 3000 har meldt seg inn i støttegruppa på Facebook.

Honningbarna: - Frekt og merkelig

Jørgen Kristiansen: - Markedskreftene må styre

Norsk Rockforbund: - Svært positiv trend på Sørlandet

— Vent på evalueringen

Ordningen skulle evalueres i 2012, men nå foreslår de fire partiene å kutte i støtten uten å vente på evalueringen.

- I disse miljøene man skaper publikum og teknisk personell og innhold, byen vår og kulturlivet får enormt mye igjen for veldig små summer, sier Nordhus.

At det kuttes i driftsmidlene vier han lite oppmerksomhet, det er de 13 millionene som opprinnelig var tiltenkt konsertbygg i Aladdin kino - som i stedet er omprioritert til årlig turné- og konsertstøtte - han bryr seg om.

- Totalt sett er det veldig lite penger, men har betydd enormt for musikkmiljøet i Kristiansand. Disse midlene har kanskje betydd aller, aller mest, sier daglig leder for Sørf, Kjetil Nordhus.

Fortsatt sjokkert

"Dagen derpå" har han fått tid til å fordøye gårsdagens inntrykk, og har så smått begynt å tenke på hvordan han skal angripe saken frem mot kommunens budsjettbehandling 15. desember.

— Det blir nok en del møtevirksomhet med politikere, bare internt i Høyre er det delte meninger om denne saken, sier han.

Randi Haukom (H) sa følgende til Fædrelandsvennen onsdag:

- Jeg skal snu hver stein og gjøre alt jeg kan for at turnéstøtten videreføres.

Nordhus er bekymret for rekrutteringen av fremtidige artister fra Kristiansand.

- Jeg kan jo bare nevne artister som Honningbarna og Hanne Kolstø med Thelma & Clyde som åpenbare suksesshistorier, sier han.

Vekslepenger

— Vi sier til alle lokale band at de må komme seg ut på turné, få spilletrening, bli synlige ute, dersom de skal kunne komme seg opp og vise seg fram. Her har den knappe halvmillionen i driftsstøtte vært helt avgjørende å ha i ryggen, sier han.

- Ordningen er ikke en gang evaluert, sier Kjetil Nordhus, daglig leder for Sørf. Han mener politikerne raserer miljøet, uten å kjenne til konsekvensene. Foto: ARKIV

— Hvem har nytt godt av støtten? - Så godt som alle har fått sin skjerv, og musikkmiljøet her i byen har gått fra å være et sort hull til å gi Kristiansand ry som en progressiv musikkby, sier Nordhus.

Nordhus sier han kunne skjønt avgjørelsen dersom det lå argumenter til grunn for at en for dårlig jobb var gjort.

— Vi må tenke litt lenger. De som spiller på Charlies i morgen er de som skal spille på Kilden i framtida. De som styrer lyden på Samsen er fremtidige lydteknikere i Kilden. Nå argumenterer politikerne med at vi bare kan sette opp billettprisene, men skjønner de noe som helst når de sier slikt? Vi kan ikke gå fra 150,- til 300,- på en konsert med ungt publikum.

Han håper politikerne ikke er så stolte at de ikke våger å snu.

— Jeg håper de forstår at det ikke er her de må kutte. Når de ikke en gang bruker riktig betegnelse på støtteordningen, lurer jeg på om de egentlig forstår hva de har foreslått å fjerne. Jeg er skremt, dersom kompetansen ligger så lavt, sier han.

Foreslår å øke billettprisen

Varaordfører Jørgen Kristiansen mener bransjen heller kan øke billettprisen, så skulle saken være biff.

Jørgen kristiansen2.JPG Foto: Tore Andre Baardsen

— Det var et musikkmiljø her før 2008 også, så det er drøyt å si at det blir kroken på døren om vi reduserer turnéstøtten, sier Jørgen Kristiansen (KrF) til Fædrelandsvennen i dag. På spørsmål fra Ballade om ikke turnerende band fra Kristiansand kan fungere som reklame for byen, og om det har vært med i vurderingen av budsjettet, svarer han slik:

— Nei, det er ikke vurdert. Turnéstøtte er ikke en lovpålagt oppgave, og nå som vi har andre prioriteringer, blir det sånn, sier Kristiansen.

Jazzklubben må legge ned

— Hvis man kutter 500 000,-, forsvinner hele effekten avarrangør- og turnéstøtten, sier Nordhus. De resterende midlenevil da i stor grad gå til avskrivninger av investeringene som er gjort på øvingsrom og scene.

Konklusjonen er klar: I prinsippet faller hele støtten bort.

Vi har delt ut relativt beskjedne midler til artister, band og konsertarrangører, som Kristiansand jazzklubb, som har fått 30.000,- i halvåret. De må nå legge ned igjen som en konsekvens av dette, sier Kjetil Nordhus.

Konsertarrangøren Trashpop, som siden oppstarten har arrangert 470 konserter i Kristiansand, teller også på knappene dersom budsjettforslaget vinner fram.

I dag har videoen fra krisemøtet på Hjørnet rullet og gått på Facebook og Youtube. — Signalene fra politikerne kan få konsekvenser for meg som filmprodusent for kristiansandsartister, sier Thomas Meier, som har gitt fvn.no tillatelse til å gjengi videoen over fra gårsdagens møte.

Med selskapet sitt Multiformat har han produsert musikkvideoer og film for bl.a. Torstein Sødal, Åsmund Åmli band, Tini FLåt, Kulturnatta, Palmesus, Dark Season og Protestfestivalen.

— Når artister og konsertarrangører mister muligheten til støtte, blir det for dyrt å produsere musikkvideoer, resultatet blir nok at jeg får mindre å gjøre i 2012, frykter Meier.

SI DIN MENING: Er turnéstøtte avgjørende for at lokale artister skal lykkes?