KRISTIANSAND: — Å drive med arkeologi på Agder oppleves som svært meningsfullt og spennende. Jeg håper boken vil gjøre de unike funnene på Sørlandet mer kjent, sier forfatter og fylkeskonservator Frans-Arne Stylegar.

I forbindelse med dronningbesøket i sommer ble det bestemt at Vest-Agder fylkeskommune skulle gi ut en engelskspråklig bok om arkeologi og fortidsminner på Agder. Dronningen og hennes følge fikk imidlertid bare en dvd med boksidene. Først nå i høst er boken trykket og innbundet.

— Først var det meningen å gi ut et lite hefte, så et stort hefte og til slutt ble det en hel bok, sier Stylegar, som kan forsikre at dronningen nå har fått sitt egen innbundne eksemplar.

Boken har fått navnet «Farmers, mariners, and lords of long-ago» og dekker 10.000-12.000 år av historien helt fram til vikingtiden. Den har mange bilder og lite tekst. Til sammen er det flere hundre fotografier, tegninger og kart i boken.

Medaljong

  • Folk har bodd på Agder helt siden isen trakk seg tilbake for 14.000 år siden. Men de første fysiske bevisene stammer 9500 år tilbake i tid, sier Stylegar.

— Hva vil overraske folk som leser boken?

  • De vil nok forundres over hvor nær kontinentet sørlandskysten har vært, sier forfatteren og forteller følgende historie som eksempel: I 1870 ble det funnet en grav på Lista som stammet fra 400-tallet. Blant det utstyret høvdingen hadde fått med seg var en romersk medaljong i gull. Medaljongen var preget av den romerske keiseren Valentinian (364-375), og ble gitt som gave til keiserens venner og allierte. Det kan heller ikke ha vært mange ledd mellom høvdingen på Lista og den romerske keiseren for medaljongen var nesten usirkulert.

— Dette er helt unikt. Det er nok ikke mange som vet om disse forbindelsene mellom Sørlandet og Romerriket, sier Stylegar.

Pottemakere

Historien om høvdingen er ikke det eneste eksempelet på at Sørlandet hadde kontakt med Romerriket. På Augland i Torridal var det et avansert pottemakeri som antakeligvis stammer 1500 år tilbake i tid, fra romertiden.

— Funnet er unikt i Skandinavia. Innflytelsene fra romersk og kontinentalt pottemakeri er åpenbare på Augland, sier Stylegar.

Minst 55.000 skår av rundt 700-800 leirkar og 80-90 spannformede kar ble funnet da utgravingen av det ti mål store området startet i 1974. Potter herfra ble for øvrig funnet igjen i graver både på Oddernes og i datidens maktsenter på Fjære i Grimstad.

I steinalderen var det derimot Randesund som dominerte. Området var med sine mange holmer og daler et paradis for fugl og fisk.

— Vannstanden var høyere den gang og sjøen fylte landskapet som besto av små og mindre holmer. Sundene trakk til seg mye fisk og dermed fugl og pattedyr, forklarer Stylegar.

Jylland på Lista

På grunn av tilgangen på mat hadde Randesund steinalderboplasser nærmest overalt. Området er det stedet i Kristiansand hvor en ser de eldste tegnene til bosetting. Lista er for øvrig det stedet i Norge hvor en finner de eldste sporene etter mennesker i Norge. Den materielle kulturen (redskaper og gravminner) er veldig lik på Lista og Jylland. Dette viser hvor tette bånd det har vært mellom Sørlandet og Danmark.

— Det mest spesielle med Agder er kontakten med Danmark som kan spores fra tidens morgen. En kjapp båtreise var alt som skulle til. Det gikk fortere til Danmark enn inn til Oslofjorden, sier Frans-Arne Stylegar.