KRISTIANSAND: I kveld klokken 20 starter et nytt underholdningsprogram i TV 2. Familiens ære er utviklet og produsert av produksjonsselskapet GallionTV på Odderøya i Kristiansand, og dette er det største tv-prosjektet som noen gang er produsert på Sørlandet. Det meste ble spilt inn i Brekkestø på sensommeren i fjor.

— Det blir 12 programmer på 50 minutter, sier produsent Per Moseid til Fædrelandsvennen, og nå jobbes det på høygir i Film og TV-huset på Odderøya for å komme i mål med de siste.

— Seertallene avgjør om det blir en ny sesong. Det er målet, slik at det kan skapes en varig effekt av satsingen, sier Moseid.

I serien er det ni familier som setter «familiens ære» på spill.

Skatt i skjærgården

I hvert program er det to familier som kjemper mot hverandre, og vinneren går videre til neste program. Det hele går ut på at tre familiemedlemmer skal løse praktiske utfordringer i skjærgården mens sju personer sitter hjemme i stua og assisterer via mobiltelefoner. Både båter og andre fremkomstmidler tas i bruk, og det skal blant annet letes etter en skatt i skjærgården.

— En av utfordringene er for eksempel å montere en gassgrill uten å ha bruksanvisning. Den har de hjemme i stua, og det er ikke alltid så enkelt å formidle bruksanvisningen på telefonen, forteller Moseid og avslører at på slutten havner en av familiene i sjøen hvis de endelige svarene er feil.

Cultiva-støtte

Dette har vært et kjempeløft for det lokale produksjonsselskapet. De har vært med på å velge ut ni familier blant 100 interesserte, og de har måttet hente inn ekstra ressurser for å klare alt sammen. I tillegg fikk de 600.000 kroner av Cultiva til et såkalt kompetanseløft, det vil si at lokale, nyutdannede tv-folk fikk anledning til å assistere under de forskjellige prosessene. Folk fra HiA, Gimlekollen og Tangen videregående har vært med på dette. Også folk innen catering og håndverk har vært engasjert. Totalbudsjettet for produksjonen har vært på 8 millioner kroner.

I det første programmet er det en familie fra Bergen som skal konkurrere med en Oslo-familie. Først i program fire dukker det opp en sørlandsfamilie, opplyser produsent Moseid. Programleder er Carsten Skjelbreid, og han har med seg to faste medhjelpere.