Dagfinn Lyngbø inntok Kristiansand med til sammen fire forestillinger fredag og lørdag — i kjent storform og full av overraskende, og til dels hylende morsomme fortellinger.

Publikum var med fra første stund idet han gratulerte byen med den store dåpen i helga, og dermed gikk det rett over i fortellingene om hva man kan være redd for. Eksempelvis menn i røde kjoler som er ute i skogen med kniv. Man kan i det hele tatt være redd for alt, men det løser seg hvis man setter på ei plate med Bjørn Eidsvåg, forklarte komikeren som hadde publikum i sin hule hånd i over fem kvarter. Uten ett dødpunkt, uten et eneste hvileskjær. Men noen ganger skjøt den verbale mitraljøsen så fort at poenger ble borte på veien.

Et høydepunkt blant de mange absurde fortellingene var den om da han som 18-åring skrev under på å bli fadder for en gutt i Afrika. Et annet var innføringen i hvordan man dreper et marsvin. For ikke å snakke om beskrivelsen av julebordsfeiring i et enkeltmannsforetak og forklaringen på hvorfor det er Kina-restauranter overalt, ikke minst i Vennesla. En frisk analyse av fenomenet Ringenes Herre fikk vi også med oss.

Med sikker timing, mimikk og et særdeles variert antall mikrofonlyder gjør Dagfinn Lyngbø de mest hverdagslige situasjoner til praktfull komikk. Og han klarer det uten å være slem eller vulgær.

Han opptrådte for øvrig i et stilig scenebilde med tre digre utgaver av seg selv i bakgrunnen. At de ansvarlige for lys og lyd også hadde gjort en kjempejobb, ble vi først klar over på slutten av showet.

Der ble vi samtidig klar over at Queens Bohemian Rhapsody nå finnes i en enda bedre versjon!

I den rendyrkede stand up-formen må Dagfinn Lyngbø være kongen. Det er bare å bukke og takke.

Svein Harald Moe

STAND UP

Ka e vitsen?

Artist: Dagfinn Lyngbø

Regi: Aleksander Herresthal

Agder Teater, Kristiansand