KRISTIANSAND: — Jeg er helt fortvilet. Dette skulle være signalbildet i min neste utstilling, og også danne grunnlag for plakaten, sier bildekunstneren.

Nå ber hun om hjelp til å oppspore trykkene, og utlover en dusør på 10.000 kroner. Hun er redd bildene ligger og blir ødelagt, eventuelt at de selges ulovlig.

«Ventetid» heter motivet. Det er også det planlagte navnet på utstillingen som skal bestå av så vel trykk som malerier med inspirasjon fra tiden rundt hennes siste svangerskap. Ettersom det er litografi, er litosteinen for lengst slipt ned, slik at det ikke er mulig å lage nye trykk.

— Bildet ble laget mens jeg gikk gravid med min sønn som nå er to år, og det betyr noe helt spesielt for meg, sier Svaland Holberg, som holder til i et av de kommunale atelierene over Kristiansand Grafikk Verksted.

Ulåst

Det var da det skulle utføres håndverksarbeid i atelierene i februar at tyveriet antakelig skjedde. Tone Svaland Holberg var da av personlige årsaker borte fra atelieret i en lengre periode, men dro ned for å låse inn en håndverker. Hun forlot deretter atelieret mens arbeidet pågikk, men ga beskjed om at ingen måtte forlate det ulåst.

Likevel ser det ut til at det har skjedd i løpet av den aktuelle formiddagen.

— Fordi jeg var borte en tid, oppdaget jeg ikke tyveriet før mange uker senere da jeg skulle vise trykkene til en kunde, forteller Svaland Holberg.

Som i de fleste andre atelierer og gallerier, har også hun skuffeseksjoner der det oppbevares en rekke ulike trykk. - To skuffer var tomme, blant annet den med «Ventetid»-trykkene. Hva det var i den andre husker jeg ikke, og om det er tatt enkeltverk fra de andre skuffene har jeg ikke klart å finne ut av, sier hun.

Detektiv

De neste ukene drev Svaland Holberg selv det reneste detektivarbeid for å finne ut hvem som kunne ha vært der, hvem som har hatt nøkler og i det hele tatt hva som hadde skjedd. Det lyktes henne ikke, og da hun en tid senere gikk til politiet, var de ikke synderlig interessert.

Hun har i tillegg brent seg ganske kraftig på ikke å være forsikret, noe hun har rettet opp nå, ved å forsikre smitt og smule.

Et galleri hadde taksert trykkene til en verdi av 7000 kroner per stykk. I tillegg kostet selve trykkingen 20.000 kroner. Ett eneste eksemplar har hun igjen, og det lå tilfeldigvis i en mappe et annet sted i atelieret.

Dusør

  • For meg er dette et stort økonomisk tap, men det aller viktigste for meg er å få akkurat disse trykkene tilbake, sier hun.

— Hvert bilde er unikt i og med at de er håndkolorerte i tillegg, og de betyr veldig mye for meg. Nå ber jeg den som eventuelt har dem om å levere dem tilbake anonymt, og jeg utlover en dusør på 10.000 kroner.