KRISTIANSAND: — Stillhet er noe av det sterkeste og mest truende man kan jobbe med i dagens samfunn, sier Kjell Nupen.

Ideen til kapellet han utsmykker på Ansgarskolen er gammel som Skriften selv, hentet fra fortellingen om tempelet kong Salomo bygget for Herren (1. kongebok 6,3).

Til sommeren skal det tas i bruk, som resten av den nye bygningsmassen, på den tidligere parkeringsplassen på baksiden av Ansgarskolen.

Da skal brukere få se et bygg i cortenstål, en type stål som preges av vær og vind og som med tiden gros til med mose og lav. De vil få se alle hjørnebjelker kledd i farget glass, med en takbjelke av glass i v-form og med tre små vinduer, som skyteskar å betrakte, også disse dekket med farget glass.

Glassene produseres forresten ved et kloster i Tyskland.

Bronsekristus

Inne i kapellet vil brukere se en drøy meter stor kristusfigur i bronse, et alter i granitt og 70-80 stoler av naturtre, alt omkranset av sementvegger. Også Jesus i bronse skal lages av Kjell Nupen.

Bilde- og glasskunstneren fra Hånes har erfaring fra Søm kirke når det gjelder utsmykking av gudshus.

— Utfordringen om å utsmykke et kapell kom til rett tid. Dermed var jeg klar for å gjøre dette, rett nok fylt av undring, ydmykhet og ærbødighet, sier kunstneren til Fædrelandsvennen..

Utfordringen kom fra hans venn Karsten Isachsen under et møte på Ansgarskolen sist vinter. Kveldens øvrige gjester ble utfordret til å sponse kapellet, som er anslått å koste tre til fire millioner kroner.

Også gjester lot seg engasjere, i alle fall nok til at Ansgarskolens direktør og utbyggingsleder Erling Ulland Eriksen ikke virker bekymret for regningen.

Hellige tall

Han er mer opptatt av det kubeformede kapellets mål:

— Alle går opp i 3-gangen og symboliserer treenigheten. De ytre målene på ni ganger ni ganger ni meter tilsvarer nesten målene i Det gamle testamentes helligste tempel på 20 ganger 20 alen. Datidens alen tilsvarer 47 centimeter. Inngangspartiet vil måle tre ganger tre meter, sier Erling Ulland Eriksen.

Han poengterer at kapellet ikke skal forbeholdes Ansgarskolens studenter og ansatte, men være tilgjengelig for enhver som ønsker stillhet, bønn, en enkel gudstjeneste, en akustisk konsert eller en god samtale.

Kjell Nupen lager kapellet i samarbeid med sivilingeniør Harald Hertzberg og sivilarkitekt Jan TørresGrønningsæter.

Det innvies til sommeren.