SØGNE: I et eget rom, med spesiell belysning som gir artige skygger på veggen, synes det å være grodd opp en skog av sjøanemoner, altså plantelignende figurer som egentlig er koraller og dermed faktisk rovdyr. Over 1000 arter er kjent, derav om lag 60 i norske farvann, står det i leksikonet.

Men samlingen som nå vises i Søgne Gamle Prestegård, er laget i porselen. Gro Suvatne Augland har brent dem i en vedovn, og alle overflatene er preget av smeltet aske og flammeavtegninger. Figurene har holdt ut i fem døgn i vedovnen — i 1350 grader.

Så film

— Jeg fikk inspirasjonen da jeg så filmen «Nemo» sammen med sønnen min, sier kunstneren til Fædrelandsvennen. - Jeg har alltid vært fascinert av sånne «piggeting».

Det finnes bare fire spesialovner i hele landet, så hun måtte helt til Risør for å få brent sine sjøanemoner. Nå planlegger hun sammen med kolleger å bygge en stor vedfyrt ovn ved Myren gård, der det etter hvert skal bli et skulpturverksted.

Gro Suvatne Augland er en av ti utstillere på Søgne Gamle Prestegårds juleutstilling som åpner i kveld. Prestegården har denne gang invitert kunstnere fra landsdelen, og Fjøset er fylt med både bilder og skulpturer - både i de luftige lokalene og i de små, dunkle rommene.

I et av dem henger det små, lysende objekter fra taket. De er laget av Eirik Gjedrem, Søgnes prisbelønte keramiker. De er laget i porselen, og inne i dem er festet en lysdiode. Dermed blir det en slags stjernehimmel, nesten til å få en slags julestemning av.

Nye arbeider

Til denne juleutstillingen er det laget mange helt nye arbeider, sier Olga Grimsmo Nilsen som har tatt turen fra Flekkerøy med sine tresnittbilder. Men aller lengst reise har antakelig Ola Steens kjente katteskikkelser hatt, som grasiøst har smøget seg helt fra Risør.

Utstillingen varer til lille julaften.