KRISTIANSAND: — Vi starter høstsesongen med en grindhouse-dobbeltvisning med trailershow imellom. Det er like mye en filmhistorisk begivenhet som filmopplevelse, sier Ivar Teigland, fersk leder av Kristiansand Filmklubb.

I kveld snurres høstsesongen i gang med de blodharry b-filmene «Vigilante» og «Savage Streets».

Quentin Tarantino og Robert Rodriguez blåste tidligere i sommer nytt liv i grindhouse-konseptet med dobbeltfilmene «Death Proof» og «Planet Terror». Nå tar filmklubben over trash-stafettpinnen.

— Jeg tror aldri vi har hatt så stor spredning i kvalitet på programmet. Som tidligere leder Preben Fonahn sa: Programmet er en blanding av makkverk og mesterverk, sier Teigland.

Uten en tråd

Tråden filmklubben ser ut til å ha gjennom høsten er slettes ikke rød, og kanskje heller fraværende.

— Om vi skal kalle det en tråd, så er det kanskje at vi har det mest dristige programmet vi har hatt, sier filmklubblederen.

Stikkord er variasjon og stor spennvidde. Muligheten for å utvide filmhorisonten i begge retninger er til stede denne høsten.

— Vi har nytt og gammelt, lett og tungt, klassikere og kalkuner: Alt fra «Til siste åndedrag» til «Toppløse kvinner snakker om sine liv», røper han.

Kalkun

Ed Wood-fans kan glede seg over at «Plan 9 From Outer Space» vises i november. Science-fiction-kalkunen er flere ganger kåret til verdens dårligste film, og har dermed fortjent sin plass i filmhistorien. Fra våre søte brødre kommer kultklassiker nummer to, «Rymdinvasion i Lappland», med de magiske ingrediensene gigantiske monstre, vettskremte samer og halvnakne damer.

— Vi har også nyere kvalitetsfilm, som «Taxidermia». Den var så sterkt ønsket av medlemmene at vi tok den med i programmet, selv om filmen har gått på kino ganske nylig, forteller Teigland, som synes «Taxidermia» er både noe av det fineste og noe av det styggeste han har sett.

Kurs og klassikere

Er ikke den krypende høstkulden nok for deg, serveres Tarkovskys kanskje mest skremmende film, «Stalker» i september. Så står flere franske klassikere for tur. Jean-Luc Godards skjellsettende nybølgefilm «Til siste åndedrag» innleder oktober, med to Louis Malle-filmer hakk i hæl.

— Første helgen i november holder Morten Prytz og Kristel Jensen kurs i filmanalyse, informerer klubblederen.

Her har folk flest sjansen til å lære mer om filmfortelling før vinterinnspurten i desember.

— Vi avslutter med kortfilmkveld med «Paris, jeg t'aime». Den er også ganske ny, men ble ønsket inn av medlemmene, forklarer han.

Flere filminteresserte.

De siste årene har Kristiansand Filmklubb hatt en jevn økning i medlemsmasse, og forrige sesong var rundt 150 filminteresserte folk registrert.

— Vi vil være en arena for alternativ film, men er ikke en «nerdeklubb». Vi prøver å ha et vidt spekter, og du behøver ikke å være filmviter for å være med, understreker Teigland.

Hver torsdag fremover har du sjansen til å suge til deg trash, tull og tidenes beste filmer.