Foto: SCANPIX/REUTERS

WASHINGTON DC: Judas-evangeliet er et papyrusdokument som skal ha blitt funnet av en egyptisk bonde på 1970-tallet.

Det 1700 år gammelt dokumentet, som er en koptisk avskrift av et gresk dokument, gir seg ut for å være Judas' egen beretning om tiden med Jesus og disiplene i Galilea, Judea og Samaria, det på den tiden romersk-okkuperte jødiske landområdet som i dag er en del av staten Israel.

I Bibelen omtales Judas Iskariot som disippelen som forrådte sin mester for 30 sølvpenger. Judas stjal også fra kassen til disiplene. Etter at Jesus ble overgitt til korsfestelse, angret Judas ugjerningen så bittert at han leverte sølvpengene tilbake — og gikk deretter og hengte seg.

La slagplan med Jesus

I National Geographics nyoppdagede dokument, som de kaller "Evangeliet etter Judas" er imidlertid historien en annen. Jesus skal ha hatt fortrolige samtaler med Judas Iskariot, og det refereres til disse samtalene i dokumentet. Jesus lo mye, og han skal ha profetert over Judas at han vil få sin oppreisning i tidens fylde.

Ikke uventet havner Judas selv langt bedre ut av det i denne beretningen enn han gjør i Bibelen, og Jesus skal i følge teksten ha iscenesatt forrådelsen som førte til pågripelse og korsfestelse, i samarbeid med Judas.

Millionhandel National Geographic forteller i sitt siste nummer den dramatiske historien om hvordan dokumentet har blitt reddet fra ødeleggelse av den 65 år gamle sveitsiske kunsthandleren Frieda Tchacos Nussberger.

Avisen The New York Times kunne imidlertid torsdag fortelle at kunsthandleren kan tjene et sted mellom 15 og 20 millioner kroner på hele handelen. En ganske pen avanse, tatt i betraktning at hun kjøpte det for 300 dollar for seks år siden, av en ukjent kunsthandler som hadde låst inn papyrusrullen i en oppbevaringsboks på Long Island.

Nussberger selv var under etterforskning hos italienske myndigheter for flere år siden, mistenkt for delaktighet i smugling av antikviteter. Hun ble stanset på Kypros av italiensk politi, siktet og dømt for smugling, men dommen ble omgjort til betinget fengsel fordi hun gikk med på å returne tyvegodset. Dersom hun ikke begår kriminelle handlinger igjen, vil rullebladet hennes strykes hvitt i 2007. Sår tvil om funnet

Det reises også en god del spørsmål vedrørende selve funnet av dokumentene, og fra ulike forskerhold rettes det nå kritikk mot den anerkjente institusjonen som National Geographic Society er. National Geographic forsøker nemlig å bagatellisere den lyssky historien bak dokumentenes vei til offentligheten.

— Kunsthandlerens vandel og økonomiske disposisjoner er irrelevant til selve funnet, mener Terry Garcia, visepresident for Judas-forskningen ved National Geographic Society.

Nussberger selv hadde store vanskeligheter med å få solgt Judas-evangeliet på det private markedet. Det var da advokaten hennes, Mario Roberty, ordnet en avtale med stiftelsen the Maecenas Foundation for Ancient Art, som han selv satt i styret for.

National Geographic ble kontaktet, og sa seg villige til å finansiere arbeidet med å restaurere manuskriptet, som er i delvis dårlig forfatning.

Kunsthandleren selv mener hun har kjempet for bevaringen av dokumentet av religiøs overbevisning:

- Jeg tror jeg ble utvalgt av Judas for å gi ham oppreisning og renvaskelse, skal Nussberger ha uttalt, ifølge boken "The Lost Gospel", skrevet av Herbert Krosney. Boken er utgitt av Maecenas-stiftelsen.

Hvor mye 20 millioner kroner beløper seg til i sølvpenger, vites ikke.