På den ene siden står rådmannen og kulturdirektøren som gir grønt lys for å sette opp monumentet i Tresse. På den andre står teknisk direktør og parksjefen som anbefaler å finne et sted på Odderøya.

— Rådmannen har i denne saken valgt å be bystyret om å fatte en avgjørelse, selv om dette ikke er nødvendig etter retningslinjene for slike saker. Årsaken er ulike syn i administrasjonen og et sterkt engasjement i en følelsesladet sak, skriver rådmann Tor Sommerseth i sin innstilling til saken som først skal behandles i byutviklingsstyret 14. november.

Men det faktum at kommunen nå uansett åpner for å reise monumentet, gleder initiativtakerne:

— Det er jo veldig positivt, sier prosjektlederen for "Veteranmonument", Einar Haarberg, til Fædrelandsvennen. Han representerer Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO), avdeling Kristiansand som har omlag 170 medlemmer. De har alle tjenestegjort i ulike operasjoner utenfor Norge etter andre verdenskrig. Nå ønsker NVIO å gi dem heder og anerkjennelse i form av et liknende monument som de seneste årene er blitt reist i Hønefoss, Kongsberg, Sandefjord og Bardu.

— Dette vil bety mye for veteranene, sier Haarberg som selv har tjenestegjort i FN-operasjoner ulike steder i Midt-Østen og Afrika.

- Feil plassering

Tresse er det definitive førstevalg for NVIO, og de anser Odderøya og Arkivet for å være relativt dårlige alternativer. Begrunnelsen er at Tresse har lange militære tradisjoner, er lett tilgjengelig, godt synlig og en skjermet plass.

— Vi føler det blir en feil plassering med hensyn til den utviklingen vi ønsker i Tresse, og Odderøya er bedre, sier parksjef Svein Ole Breland til Fædrelandsvennen.

Parkvesenet har helhetlig plan for Tresse under arbeid, og stikkord for den er lek, idrett og friluftsliv. Breland synes det vil være uheldig om politikerne vedtar å reise et monument der før de har behandlet helhetsplanen.— Jeg håper de kan se dette i sammenheng, sier han, og regner med å ha planen klar til politisk behandling før jul.

Kulturdirektør Stein Tore Sorthe synes Tresse er en fin plassering for et eventuelt veteranmonument:

— Ja, der tror jeg det kan passe godt, og støtter argumentasjonen fra NVIO, sier Sorthe.

Mangler penger

Kommunens eget kunstutvalg har så vidt snust på saken, men vedtok ikke å behandle den, da verket, som består av tre ulike steiner, ikke er definert som kunst.

Prisen for montering og opparbeiding av området er stipulert til 300.000 kroner, i tillegg kommer en avdukingsseremoni kostnadsregnet til om lag 40.000. NVIO selv har 70.000 kroner til rådighet, og ber kommune og fylkeskommune tre støttende til.

— De pengene finnes ikke på kulturbudsjettet, fastslår Stein Tore Sorthe.

— Men fylkeskommunen har signalisert at de kan være med å bidra, og nå får vi avvente den politiske behandlingen i bystyret før vi går noen runder med dem, sier han.

Bystyret får saken på bordet 27. november.