Fornøyelig, bloddryppende, lokal krim

Guttorm Eskild Nilsen har skrevet en liten, og uhyre lokal, kriminalroman. Den er både velskrevet, morsom og kriminell så det holder.

Publisert: Publisert:

Grade: 4 out of 6
  • Bjørn Fredheim

I boka er hovedpersonen maskinsjef Konrad Ågesen og alt foregår i Tvedestrand. Et lik blir funnet på Kvaknes fyr, og dermed er det åpnet for et spennende scenario som løftes helt opp på nasjonalt plan, og det avdekkes uventede linjer tilbake til krigsårene.

Sammen med politibetjent Sylviane Olsen gjør Konrad Ågesen vei i vellinga og jammen kobles ikke E-tjenesten også inn. En gammel og upraktisk badebukse (ull?) spiller også en viktig rolle.

Jeg lukter ikke en arvtaker til Mankell (noe forfatteren nok heller ikke har ambisjoner om). Allikevel er dette enkel, humoristisk og ganske gløgg krim.

Hemmeligheten er selvsagt at forfatteren lar småbyen Tvedestrand være rammen og samtidig fletter inn lokale personer, med fullt navn. Vi smiler når Tvedestrands eneste parkeringsvakt, Bomodden, får kjeft av ordfører Dukene for ikke å skrive ut nok forelegg, og et snev av den store verden finner vi også i og med at det viser seg at den feterte filmstjernen Lampetta Gardini (!) besøkte byen for mange år siden, og at en kvinnelig ansatt ved den russiske ambassaden (Svettlana Lubrikova) spiller en viktig rolle.

Guttorm Eskild Nilsen Foto: Forlaget

Et avgjørende poeng er at saken sikkert ikke hadde blitt løst uten den lokale historikeren Kjell Olav Masdalens hjelp. Fullt navn og adresse!

Jeg koste meg med boka, men vart vel ikke direkte skræmt, nei. Allikevel er dette en bok som helt sikkert kommer til å ligge under mange juletrær på strekningen Narestø, Loddalen, Fantoddbrua, via Tvedestrand til Risør, men at det drypper blod fra forlagets logo (Bokbyen Forlag) og var vel neppe tilsiktet.

Nilsen skriver godt, men av og til synes plottet litt for opplagt. Han redder seg, bokstavelig talt, i land via fine personkarakteristikker, og sannelig avdekker også boka et lite familiedrama i form av en ukjent morskapssak. Om også dette virkelig er hentet fra tidligere tiders lokal utagerende festing i Tvedestrand (med påfølgende, og ikke tilsiktet, resultat) vet vi ikke, men en søt liten historie i historien er det.

Og ligger det virkelig en stor naziskatt begravet i Flosta? Ikke vet vi, men det vi helt sikkert vet er at det er tilbud på prima komper, hver onsdag.

På Grisen Storsenter. I Tvedestrand.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Bokanmeldelse
  2. Tvedestrand
  3. Krim