I 2008 ble Susanne Sundfør årets kvinnelige artist. I 2010 trakk hun seg fra nominasjonen i protest mot at kvinner og menn ble vurdert hver for seg. Regelverket ble i etterkant endret. I år kan hun stikke av med hele fem priser. Foto: Åserud, Lise

30. januar deles Spellemannprisen ut i Oslo. Erlend Ropstad er nominert i kategorien popsolist, sammen med Susanne Sundfør, Ane Brun, Anneli Drecker og Sondre Justad.

Ropstad har gitt ut tre album på norsk på tre år, og har blitt nominert for dem alle. For «Hva Om Det Ikke Er Sånn Som Du Tror At Det Er» (2013) ble han nominert i kategoriene viser og tekstforfatter, og for «Her om Natta» (2014) ble han nominert i kategorien viser. I år er han nominert for «Det beste vi får til». Kan Ropstad endelig stikke av med en pris i år?

— Original

Fædrelandsvennens anmelder Rune Slyngstad mener han har en sjanse:

— Det er fem flotte utgivelser som hver og en hadde fortjent en pris. Sondre Justad kom som et friskt pust på pophimmelen, og både Ane Brun og Anneli Drecker har gutt ut fine plater. Erlend Ropstad er kanskje mest original, og det er hans særpreg som gir ham en vinnersjanse. Men Susanne Sundfør har gjort det meget godt både kommersielt og kritikermessig, så hun er en favoritt. Erlend Ropstad er en liten outsider.

Susanne Sundfør er nominert i hele fire kategorier, og flere musikkeksperter tror hun også kan bli kåret til årets Spellemann. Den oppfatningen deler Rune Slyngstad.

- Vanskelig å slå

Da nominasjonene ble kjent sa Ropstad til Fædrelandsvennen at han trodde Sundfør ville vinne. Det står han på.

- Hun er den artisten i popsolistfeltet med lavest odds, og ifølge alle eksperttips så er hun favoritt. Hun toppet kåringen av årets beste plater flere steder. Hun er også mer profilert enn oss andre, i alle fall meg. Det skal bli tøft å slå henne, sier Ropstad.

Han setter likevel pris på å bli nominert:

- Det er veldig kult, og veldig gøy. Når man gir ut en plate i året har man en uro for at man ikke klarer å holde kvaliteten oppe. Det er godt å få bekreftet at det man gir ut ikke er dritt.

- Så det er ikke bittert med tre nominasjoner, og så tror du ikke at du kan vinne?

— Nei. Første året trodde jeg faktisk at jeg kunne vinne, siden jeg var nominert i to kategorier, selv om det var sterke felt det også. Men nei, det er ikke bittert. Det er bare deilig å være nominert.

Bluesnominerte

Men Ropstad er ikke den eneste sørlendingen som er nominert til Spellemann. Joe Rusi fra Flekkefjord er nominert for sin debutplate og Ronnie Jacobsen fra Kristiansand og resten av gjengen bak «Blått rom» er nominert i kategorien blues. Den tredje blues-nominerte er Knut Reiersrud og Mighty Sam McClain.

Rune Slyngstad kjenner ikke til Joe Rusi, men sier følgende om de nominerte?

- Jeg tror Ronnie Jacobsen kan ha en sjanse, men samtidig vil Knut Reiersrud alltid være en favoritt.

Spellemannprisen deles ut lørdag 30. januar i Oslo Spektrum, og sendes på direkte på NRK 1. Ingebjørg Bratland og Jarle Bernhoft er programledere. I år deles det ut priser i 26 kategorier.