— Det er noe galt når du gruer deg til å gå på jobb. Uenigheter finnes jo på alle arbeidsplasser, men her var det en kjip stemning i korridorene. Jeg opplevde hverdagen som uforutsigbar. Det er ubehagelig å gå ut med dette, men jeg gjør det fordi jeg brenner for biblioteket. Det gjør vi alle, sier Margrete Loland. Hun var biblioteksjef i Søgne fra juni 2011 til mai 2012. Da gikk hun tilbake til jobben i Kristiansand bibliotek fordi hun fant samarbeidet med kommuneledelsen i Søgne problematisk.

Etterfølgeren Anne Wirsching deler Lolands opplevelse. Det vakte oppsikt da nettavisen N24/7 6. mars meldte at Wirsching hadde sagt opp jobben bare sju måneder etter at hun tiltrådte. Når Wirsching har sin siste arbeidsdag 30. juni er det foreløpig uklart hvem som blir Søgnes femte biblioteksjef på fire år.

Usynlig vegg

— Vi ønsker å sikre et bedre arbeidsmiljø for den kommende biblioteksjefen. Da trengs det fokus på trivsel og inkludering, og ikke en bedriftskultur der lojalitetskravet kveler engasjementet, sier Wirsching.

Hittil har hun vært forsiktig med å kommentere hvorfor hun slutter, men nå står hun fram sammen med Margrete Loland og Tone Syvertsen. Sistnevnte har siden 2010 periodevis vært konstituert biblioteksjef i Søgne i til sammen atten måneder, og trioen representerer altså tre av de fire biblioteksjefene som har vært innom jobben siden 2010. Alle tre beskriver miljøet i biblioteket som godt. Det er hos kommuneledelsen de har møtt det de beskriver som en usynlig vegg.

— Søgne har et fantastisk utgangspunkt med de nye lokalene som åpnet i fjor. Men det virker som kommuneledelsen ser på biblioteket mest som en utgiftspost. Spørsmål blir oppfattet som illojalt og negativt, og det er vanskelig å få svar. Da jeg først begynte i jobben fikk jeg høre at det ble holdt fagledermøter, og det trodde jeg naturligvis at jeg skulle være med på. Det var feil, sier Wirsching.

— De fagledermøtene fikk vi ikke engang høre om da jeg jobbet der. Jeg kjenner flere ansatte i kommunen som ikke tør å svare ærlig på trivselsundersøkelser fordi de er redde for å bli konfrontert med svarene sine, sier Tone Syvertsen.

Fikk ikke svar

Søgne kommune er inne i en spareprosess, og også biblioteket er et sted man ser på muligheter for å skjære ned på utgiftene.

— Kuttene er ille nok, men det er prosessen som er hovedproblemet. Den oppleves udemokratisk og toppstyrt. Da konsulentrapporten kom på bordet opplevde jeg at alle innspillene fra oss i biblioteket var borte. Da jeg tok opp dette i et møte var svaret at «det er det ikke sikkert du får svar på. Og i alle fall ikke skriftlig», sier Wirsching.

— Slike ting opplevde jeg også. Du kunne ha et møte der man ble enige om å gjøre det sånn og sånn, men det ble ikke skrevet noe referat. Og etterpå kunne jeg oppleve at ting ble gjort på en helt annen måte enn det jeg trodde vi hadde blitt enige om. Man får ikke følelsen av at man har noe betydningsfullt å komme med, sier Margrete Loland.

Ordføreren tar grep

— Dette er ikke noe jeg skal ta fatt i. Jeg har tatt fatt i det. Det gjør jeg blant annet i dialog med rådmannen, sier ordfører Åse Severinsen (H). Hun har med bekymring merket seg gjennomtrekken av biblioteksjefer.

— Jeg ser at det er gjort en kjempegod jobb med det nye biblioteket, men jeg kan nesten ikke kommentere kritikken som går på arbeidsmiljø. Det ville være litt ut i lause lufta. Men jeg hører absolutt hva de sier, og det jeg kan si er at dette ikke er bra for Søgne kommune, sier ordføreren.

Kommenterer ikke kritikken

— Anne Wirsching brenner for å lage et godt bibliotek, og det er bra. Det er også slike ansatte politikerne er tydelige på at de ønsker seg, sier rådmann Kim Høyer Holum i Søgne kommune.

Han vil ikke kommentere kritikken som går på dårlig arbeidsmiljø:

— Jeg kan ikke kommentere de enkelte ansatte, men kan bekrefte at det har vært noen runder med noen av dem, sier rådmannen.

I den pågående kuttprosessen og også i andre sammenhenger, mener han de ansatte blir både involvert og hørt:

— Vi har både hatt allmøter og nedsatt arbeidsgrupper med alle ansatte. Men det sier seg selv at i en så omfattende rapport er det ikke plass til alle punkter, sier Høyer Holum.

— Men nå skal dere altså ansette den femte biblioteksjefen på fire år. Er ikke det et symptom på at noe må være galt?

— Det er mange grunner til at det kan være lurt å gå i dialog. Vi har hatt noen omorganiseringer, og det er klart det kan ha skapt utrygghet. Det er heller ikke lett å finne kvalifiserte søkere. Sist måtte vi ha fire runder med utlysning av stillingen som biblioteksjef, sier rådmann Høyer Holum.

Han er ikke overrasket over kritikken fra Wirsching og de andre eks-biblioteksjefene:

— Nei, dette er ting jeg har hørt i flere møter med henne, sier rådmannen.