— Det gikk ganske mye bedre i 2013 enn det gjorde i 2012, men vi ønsker ikke fokus på penger, sier styreleder Cathrine Sørensen i Måkeskrik-festivalen.

Måkeskrik arrangeres i juli for tredje gang på Odderøya. Styreleder og festivalsjef Sørensen medgir at det i år er vinn eller forsvinn for festivalen når navn som Gallows, Hanne Kolstø og Baby in Vain går på scenen 25. og 26. juli.

Måkeskrik trekker nemlig med seg virkningene av en svært dårlig start i 2012. I festivalregnskapet fra dette året framgår det at den langsiktige gjelda er på over 650.000 kroner. Denne har etter alt å dømme økt etter at Måkeskrik gikk i underskudd også i 2013. ## «Kan gi galt inntrykk«

— Hvor stor er den langsiktige gjelda foran årets festival?

— Det har jeg ikke lyst til å gå ut med. Vi har ennå lite av store sponsorer, og slike tall kan være ødeleggende for mulighetene for å få flere. For folk som ikke har vært på festivalen kan det også gi et galt inntrykk om vi snakker om dette. Vi sammenlignes fort med mye større festivaler som for eksempel Odderøya Live, mener Cathrine Sørensen.

Måkeskrik er den festivalen på Sørlandet som er minst villig til å snakke om penger og resultater, og som idealistisk forening er Måkeskrik fritatt fra å sende inn regnskap til Brønnøysundregistrene. Imidlertid måtte de legge ved regnskap da de søkte Lotteri- og Stiftelsestilsynet om momskompensasjon for 2012, og det er herfra Fædrelandsvennen har fått tilgang på det første regnskapet og årsmeldingen.

Alle bidro

Der går det også fram at det var det daværende styret som punget ut for at Måkeskrik skulle kunne ha et fortsatt liv. Regnskapet viser en langsiktig gjeld på 654.522 kroner i form av lån fra styret. Resultatet for festivalen var på 671.000 kroner i minus, etter at man hadde 1.165.000 kroner i utgifter.

Det daværende styret bestod av Cathrine Sørensen selv, hennes far Kåre G. Sørensen, Silje Krey, Mathilde Ramfelt og Marlene McCann. Ramfelt og Kåre G. Sørensen har siden forlatt styret.

— Vi bidro alle til dette, sier Sørensen.

Offentlig støtte

Selv om sponsorsituasjonen er vanskelig, har Måkeskrik skaffet seg troverdighet som profesjonell aktør i den grad at festivalen nå har offentlig støtte fra flere tunge institusjoner. I år som i fjor har de 100.000 kroner i støtte fra Norsk Kulturråd. De har 50.000 kroner fra Kristiansand kommune, fra Frifond har de 25.000 kroner.

— I år er også Vest-Agder fylkeskommune med for første gang med 20.000 kroner, opplyser Cathrine Sørensen.

Måkeskrik reduserte festivalområdet og ambisjonene etter starten i 2012, og i fjor kom i overkant av 600 mennesker for å høre blant andre Kvelertak. Festivalen har begge år hatt problemer med å fylle opp begge dagene. I år har de britiske Gallows som det ene hovednavnet. Bandet omtales av NRKs Asbjørn Slettemark som «verdens beste punkband».

— Men vi har lagt musikken på en litt mykere linje i år, og vi har ennå igjen å offentliggjøre fire artister. En av dem er et hovednavn til den andre dagen, sier Cathrine Sørensen.