Frivillighetsprisen til Ravnedans Foto: Torgeir Eikeland
Arbeidsstipend til Kristian Landmark Foto: Torgeir Strandberg
Kunstnerstipend til Annabelle Despard Foto: Kjartan Bjelland

— Hva sier du, får æ mer enn bilde og diplom? Får æ 50.000 kroner også? Gud så gøy, sier Sundbø når Fædrelandsvennen ringer henne for kommentar.

Hun er på utlodning på Ose turistheim tirsdag kveld for å vinne kransekake til jul, men kulturprisen tar kaka.

Det er jo en ære. Man jobber mye alene. Da er det godt å få anerkjennelse og bli satt pris på.

Fylkeskulturprisen i Vest-Agder består av en sjekk på kr. 50.000 sammen med et kunstverk signert Gro Suvatne.

Sundbø er den andre i historien som har fått begge kulturprisene på Agder. Den fra Aust-Agder fikk hun i 1999. Den andre som har fått begge prisene er forfatter Øystein Lønn . Han fikk prisen i Aust-Agder i 1976 og i Vest-Agder i 2009. Les Fædrelandsvennens portrettintervju med Annemor Sundbø

Toffen Gunnufsen er den som har kommet nærmest å få to fylkeskulturpriser. Han fikk den i Aust-Agder i 2011, mens Quartfestivalen fikk den i Vest-Agder i 1999. ## En ære

— Det er jo en ære. Man jobber mye alene. Da er det godt å få anerkjennelse og bli satt pris på, sier Sundbø, som er håndverker, tekstildesigner, faglærer i vev og tegning og forfatter.

Sundbø er statstipendiat, hun er også tildelt Kongens Fotjenstmedalje for sin innsats.

Frivillighetsprisen til Ravnedans Foto: Torgeir Eikeland

Det var i 1993 hun sluttet som lærer og overtok sjoddifabrikken Torridal Tweed og Ulldynefabrikk ved

Arbeidsstipend til Kristian Landmark Foto: Torgeir Strandberg

Kristiansand. Siden fabrikken laget produkter av resirkulert ull, oppdaget Sundbø at hun satt på en skattkiste av

Kunstnerstipend til Annabelle Despard Foto: Kjartan Bjelland

kvinners håndverk gjennom tidene. Det førte til at hun ble forfatter av flere fremragende fagbøker om strikkemønster og kulturhistorie.I 1993 flyttet Annemor Sundbø til Ose i Setesdal, hvor hun driver Ose Ullvare, en bedrift kjent for sin produksjon av vevde og strikkede produkter. Hun har bostedsadresse også i Kristiansand.

Kulturpolitikerne i Vest-Agder omtaler Sundbø som en av landets fremste strikkeeksperter i sin begrunnelse og viser til at hun høster stor folkelig anerkjennelse.

«Annemor Sundbø har hatt stor betydning for landsdelens kulturarv innen tekstil der strikkekunsten står i en særstilling» heter det i begrunnelsen.

Andre priser og stipend:

Politikerne i hovedutvalg for kultur har også delt ut kunstnerstipender, frivillighetspris og idrettstipender:

Frivillighetsprisen på 25.000 kroner går i 2015 til Ravnedans.

I begrunnelsen står det: «De fire jentene fra Kristiansand som står ansvarlig for festivalen er: Julie Rasmussen, Irene Vesterhus Theisen, Tone Martine Kittelsen og Maren Fidje Bjørneseth.

De har ikke bare klart å bringe seg selv opp på høyt profesjonelt kunstnerisk nivå, men har samtidig klart å skape en festival for samtidsdans som både høster folkelig entusiasme og nasjonal anerkjennelse. De har klart å skape nysgjerrighet og åpenhet for samtidsdans hos en mye bredere del av befolkningen enn de som vanligvis frekventerer samtidskunst.»

Arbeidsstipend på 100. 000 kroner er tildelt filmskaper Kristian Landmark fra Kristiansand og bildekunstner Linn Pedersen fra Kristiansand

Idrettstipend på 40.000 kroner går til den 17 år gamle badmintonspilleren Mads Marum fra Kristiansand.

Kunstnerstipend på 40.000 kroner tildeles disse fire kunstnerne, alle fra Kristiansand.

Forfatter, Annabelle Despard, bildekunster Trond Nicholas Perry, billedkunstner Susanne Quist og luttenist Robin Rolfhamre