På scenen er det lattermild «brytekamp» mellom Kirsten Leira og Thoralf Hildebrand. Instruktør Olav Grendstad smiler fornøyd.

— Det er bare å klisse og klasse, roper han opp mot de to og får latter tilbake.

For det er ingen brytekamp. Det er slik julekvelden kan arte seg på Hovden når bestemor får besøk i lodgen av den fyrrige grekeren hun traff på ferie noen måneder før.

Ute i gangen står ei slørkledd frue og prater gebrokkent med seg selv. Det er Elsbeth Meinik Langfeldt som øver. Hun har to roller. En som flyktning på norskkurs og en som husmor på speeddate.

Elsbeth Meinik Langfeldt øver på figuren sin foran hvem hun måtte treffe på. Her er det mangeårig skuespiller Astri Steensby som får høre de første norske ordene denne vår nye landskvinne har lært på norskkurs. Foto: JOHS. BJØRKELI.

— Det er litt skummelt, men morsomt også. Jeg debuterte på scenen her i fjor som 60-åring, sier hun, nesten en smule forferdet over seg selv.

Men hun har bodd på Hovden i fem år nå og føler seg trygg på revygjengen som hun kjenner så mange av privat også.

Cash og Springsteen

Nede i kjelleren på Hovden grendehus øver musikerne. Det er flere nye i bandet i år. Blant annet er kapellmester Magnus Drågen hentet inn fordi sjefen de siste årene, Magnus Tveiten, ikke kunne denne høsten.

— Vi spiller 10 låter. Alt fra Springsteen og Johnny Cash til «Julekveld i skogen», Rolf Just Nilsens kjente julesang, sier Drågen.

— Jeg liker godt Johnny Cash og har lenge tenkt på å lage en tekst til «Highwayman», forteller tekstforfatter Gro Skjellanger. Sangen «Fjellheimens heltar» der brøytebilsjåfører og andre som holder hverdagshjulene i gang her øverst i Setesdal blir hyllet, har hun skrevet teksten til.

På kanten

Litt hemmelig hvem som står bak de enkelte numrene til Hovdenrevyen. Fra v. Gro Skjellanger, Anne Lise Væting og Trude Mikkelsen. De er garvede tekstforfattere som har skrevet ut latterbrøl i årevis. Foto: JOHS. BJØRKELI.

Sammen med Anna Lise Væting og Trude Mikkelsen har Gro Skjellanger skrevet de aller fleste tekstene til årets Hovdenrevy.— Vi er ikke så opptatt av at folk skal vite hvem av oss som har skrevet den og den teksten, sier de.

De kjenner folk på Hovden og folk på Hovden kjenner dem.

— Av og til kan det hende at vi skriver noe folk føler seg støtt over. Andre ganger kan det være litt mye banning og litt på kanten ellers, slik det må og skal være i en revy. Vi skriver som et team, sier Anna Lise Væting.

— Vi har noen fantastiske skuespillere som tar tekstene våre til nye høyder. Og så er Olav Grendstad dyktig til å gjøre en tekst som kanskje ikke er så sprek god. Men vi er veldig selvkritiske selv også og vraker jo noen tekster, sier Trude Mikkelsen.

Instruktør Olav Grendstad har styrt Hovdenrevyen ni av de i alt 24 gangene den har vært spilt siden debuten «Heia Hovden» i 1985.

Hovdenrevyen har alltid hatt dyktige musikere. I år har Magnus Drågen blitt hentet inn som kapellmester. Orkester og skuespillere spiller og gjøgler seg gjennom låter fra så vel  Johnny Cash og Bruce Springsteen som "Julekveld i skogen". Foto: JOHS. BJØRKELI

Til sammen har 234 personer vært innom revyen gjennom disse 29 årene, opplyser Astrid Steensby i Hovdenrevyen. Hun er en av veteranene i teatergjengen på Hovden.

Rutinerte

— Det er veldig lett å jobbe med folkene i Hovdenrevyen. De er rutinerte. Vi har fått veldig bra rutiner på alle ting, slik som matpauser til rett tid. Det kan fort bli kaos om en vil ut å kjøpe seg ei pølse nå og en annen da, sier Grendstad.

Denne helgen var første helgen med instruktør før årets revy.